Aproximativ 100 de romani au solicitat Ambasadei Romaniei la Tripoli sprijin pentru a parasi Libia, iar 350 de romani au cerut asistenta consulara. Cei care au dorit sa paraseasca tara au fost "directionati de serviciul consular catre companiile aeriene care inca desfasoara zboruri in aceasta tara", a declarat pentru HotNews.ro purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe, director general Doris Mircea. Aceasta a anuntat ca nu au fost inregistrate cazuri de romani raniti in violentele din Libia. In acest moment, in Libia exista 47 de familii mixte in care unul dintre membri este roman.

Numarul tuturor romanilor aflati pe teritoriu libian nu se cunoaste, a precizat purtatorul de cuvant al MAE. Potrivit acesteia, majoritatea romanilor aflati in Libia sunt angajati de firme romanesti sau straine, preponderent in domeniul extractiei de titei si in cel al constructiilor. "MAE recomanda tuturor cetatenilor romani care se afla in aceasta tara sa foloseasca posibilitatile inca existente de a parasi teritoriul libian", se arata intr-un comunicat remis de Minister. Autoritatile au actualizat alerta de calatorie de pe pagina oficiala de internet la nivelul "Evitati calatoriile", precizand ca "legaturile de comunicatie si facilitatile de transport in si dinspre Libia pot suferi unele intreruperi sau limitari".

Pe fondul situatiei din Libia si al ridicarii nivelului alertei de calatorie in aceasta tara, la nivelul Ministerului Afacerilor Externe a fost activata celula de criza care raspunde solicitarilor de asistenta consulara venite din partea cetatenilor romani care se afla in zona, inclusiv din partea membrilor de familie sau a firmelor angajatoare care isi desfasoara activitatea pe teritoriul acestui stat.

MAE a deschis o linie telefonica la care pot suna toti cetatenii romani afectati de situatia din Libia si care au nevoie de asistenta consulara. Numarul este: (0040) 21.31.92.137. Deocamdata, programul in care acest numar poate fi apelat este intre orele 10:00-18:00, a explicat purtatorul de cuvant.

Datele de contact ale Ambasadei Romaniei in Libia sunt urmatoarele:

Tel: 00218.21.361.52.95

00218.21.361.29.12

Adresa: Ali Bin Talib Street (Ben Ashour Area)

La aceste numere pot suna romanii care au nevoie de ajutor consular, familiile lor si firmele angajatoare, care pot da detalii cu privire la romanii care lucreaza in zona.

La nivel de UE se cauta solutii pentru evacuarea oamenilor din Libia

Statele europene cauta solutii pentru a-si evacua cetatenii din Libia, insa nu au anuntat masuri ferme, fiind inca "prudenti" fata de liderul libian Muammar Gadhafi, se arata intr-o analiza AFP. "Suntem extrem de preocupati si vom coordona o eventuala evacuare a cetatenilor europeni din Libia", a declarat ministrul spaniol de Externe, Trinidad Jimenez, in cadrul unei reuniuni de la Bruxelles cu omologii sai europeni. In cursul acestei zile, la Tripoli a avut loc o reuniune a reprezentantilor consulari europeni.

Portugalia a anuntat ca trimite un avion militar C-130 la Tripoli, pentru repatrierea cetatenilor sai, precum si pentru repatrierea altor cetateni europeni. Ministrul britanic de Externe, William Hague, a anuntat ca "va studia necesitatea evacuarii in functie de situatia" din teren. Si seful diplomatiei franceze a anuntat ca ambasada ii va ajuta pe cetatenii care doresc sa plece din Libia.