Numarul demonstantilor care si-au pierdut viata in urma protestelor din ultimele zile, din centrul orasului Benghazi, a depasit 100, dupa ce fortele de ordine au deschis focul asupra manifestantilor, a anuntat duminica Human Rights Watch, potrivit Reuters. Organizatia umanitara sustine, insa, ca numarul cadavrelor adunate de pe strazile din Benghazi ar putea fi chiar de 200. Tot duminica, liderii comunitatii musulmane din Libia au lansat un apel catre autoritati sa nu mai traga in civilii iesiti in strada si sa opreasca "masacrul". CNN anunta ca protestele continua si duminica, manifestantii declarand ca ofensiva fortelor de securitate le-a dat un motiv in plus.

Anterior, Human Rights Watch estimase, sambata, numarul victimelor la 84.

Sambata, fortele libiene din Brigada Khamis, insotite de mercenari strani ce pareau tunisieni sau din Africa sub-sahariana, au deschis focul asupra demonstrantilor din Benghazi, in conditiile in care, in tabara ridicata in fata tribunalului din oras, se aflau sute de manifestanti, inclusiv avocati si judecatori.

Un protestatar a declarat ca politistii "au tras cu gaze lacrimogene impotriva manifestantilor si au curatat zona, dupa ce oamenii au fugit carand pe cei morti si pe cei raniti".

Mii de oameni au cerut in ultimele zile inlaturarea de la putere a lui Muammar Gaddafi, aflat la putere de peste 40 de ani. Gaddafi a venit la putere dupa o lovitura militara, in 1969, si de-atunci conduce tara fara Parlament si fara Constitutie. Desi sustine ca este doar "un lider revolutionar", liderul libian detine puterea absoluta, avand controlul asupra serviciilor de securitate.

Mai multe grupari de exilati libieni au cerut rasturnarea de la putere a lui Gaddafi si o tranzitie pasnica spre democratie in Libia.

La doua zile de la plecarea de la putere a presedintelui egiptean Hosni Mubarak, Muammar Gaddafi a spus ca refugiatii palestinieni ar trebui sa profite de valul revoltelor populare din Orientul Mijlociu si sa se adune, in mod pasnic, la granitele cu Israelul pana cand acesta va ceda solicitarilor lor. "Acesta este timpul revolutiilor populare", a spus liderul ibian.

Protestele din Libia intervin in contextul in care Orientul Mijlociu si nordul Africii sunt, in ultima perioada, martore la ample miscari de protest indreptate impotriva guvernelor.