Primaria capitalei irakiene Bagdad cere Statelor Unite sa plateasca un miliard de dolari pentru stricaciunile provocate in oras de zidurile de protectie, ridicate de armata americana in timpul razboiului de opt ani de zile, transmite FoxNews. In plus, municipalitatea irakiana vrea ca armata SUA sa-si ceara scuze oficiale.

Zidurile sunt in prezent demolateFoto: Agerpres

Primaria a depus o plangere intr-un tribunal irakian impotriva armatei SUA, a anuntat un oficial, sub protectia anonimatului.

Intr-o declaratie postata pe pagina electronica a Primariei, autoritatile afirma ca fortele SUA au distrus "orasul frumos". Zidurile de protectie, "instalate avand ca pretext securitatea", au distrus sistemul de canalizare si trotuarele, au provocat ambuteiaje in trafic si au paralizat afacerile.

Primaria doreste scuze oficiale si despagubiri in valoare de un miliard de dolari.

Pe de alta parte, Kamil al-Zaidi, seful Consiliului provincial din Bagdad, a declarat ca fortele de securitate irakiene ar trebuie sa fie considerate si ele responsabile pentru zidurile de protectie din capitala. Oficialul a recunoscut insa ca zidurile de protectie au ajutat la salvarea de vieti si au protejat cladirile guvernamentale in timpul atacurilor cu bomba.

FoxNews scrie ca, in timpul celor opt ani de razboi, zidurile de protectie au fost puse de fortele americane si irakiene pentru a absorbi efectul exploziilor si a proteja aproape toate cladirile guvernamentale, moscheele si instalatiile militare.

Autoritatile au inceput recent sa inlature aceste bariere de protectie, insa au decis sa ceara despagubiri dupa ce au remarcat stricaciunile provocate sistemului de canalizare, soselelor si trotuarelor.