Provocarea unei rupturi intre Vladimir Putin si Dmitri Medvedev a fost unul dintre scopurile acordului de colaborare E-PINE (Parteneriat intarit in Europa de Nord) intre Tarile Baltice, Tarile Nordice si SUA. De doua ori pe an, reprezentantii acestor state se reuneau pentru a analiza linia politica pe care trebuie sa o aplice fata de Rusia. O reuniune s-a desfasurat la Washington, alta in Europa, scrie ziarul electronic Newsru.com, citand publicatia Dagnes Nyheter, cu referire la materialele Wikileaks ajunse la dispozitia redactiei.​

La intalnirea de la Washington, din 2008, reprezentantul Suediei, Bjorn Lirvall, a sugerat sa fie ajutat Medvedev pentru a-si consolida pozitiile, creand, astfel, o ruptura intre el si Putin. Norvegia s-a opus acestui plan. Daca Suedia a intreprins sau nu pasi in aceasta directie, nu se spune.

Lirvall a afirmat, in cadrul acelei discutii, ca "vechile metode de colaborare nu vor mai functiona". Alti participanti la intrevedere au sustinut acest punct de vedere, potrivit caruia daca pozitiile lui Medvedev vor fi consolidate Rusia va deveni curand "mai moderna si mai civilizata".

S-a afirmat, de asemenea, ca Rusia este un partener dificil pentru Europa de Nord si tarile Baltice, iar schimbarile politice nu o vor face, probabil, mai cooperanta. Conform documentelor, reuniunile din 2007 si 2008 au permis o coordonare a politicilor promovate de statele participante in relatiile cu Rusia si un schimb de informatii vizand Rusia, Georgia, Belarus, Moldova si Ucraina.