Violentele represiuni ale manifestatiilor impotriva regimurilor autoritare din Orientul Mijlociu s-au soldat cu patru morti in Bahrein, sase in Libia si doi in Yemen, unde 25 de persoane au fost ranite joi, relateaza AFP.

Exemplele vecinilor lor, care au provocat prin manifestatii masive caderea presedintilor tunisian Zine El Abidine Ben Ali si egiptean Hosni Mubarak au incurajat contestatarii din tarile din regiune, conduse de regimuri autoritare de mai multe decenii si care se confrunta cu lipsa libertatilor democratice, coruptie si nepotism.

In Bahrein, patru oameni au murit in urma interventiei violente a fortelor de ordine, in noaptea de miercuri spre joi, impotriva protestatarilor adunati in Piata Perlei din Manama unde manifestantii, mobilizati de luni, au petrecut o a doua noapte in corturi.

Potrivit martorilor, fortele de ordine au folosit gaze lacrimogene, gloante de cauciuc si gloante cu fragmentatie.

Joi, zeci de blindate au fost amplasate in zona pietei si armata a anuntat ca va lua toate masurile pentru a restabili ordinea.

In total, sase manifestanti siiti au fost ucisi in Bahrein de la inceputul miscarii, lansata prin intermediul Facebook pentru a cere reforme politice si sociale. Apelul a fost urmat de numerosi membri ai majoritatii siite care se considera discriminata in acest mic arhipelag din Golf guvernat de o dinastie sunita.

In Libia, sase persoane au fost ucise in ciocnirile dintre fortele de ordine si manifestanti la Benghazi, al doilea oras al tarii, potrivit site-urilor opozitiei.

Ciocniri "violente" au avut loc in acest oras, situat la 1.000 de km la est de Tripoli, soldate cu sase morti si 35 de raniti.

Aceleasi surse afirmasera ca cel putin patru persoane si-au pierdut viata miercuri in orasul Al Baida, in timp ce un ziar libian vorbeste doar de doua victime.

Un apel a fost lansat pe Facebook pentru a participa la o "zi a maniei" impotriva regimului colonelului Gadhafi, aflat la putere de 42 de ani.

La inceputul dupa-amiezii, totul parea calm la Tripoli, unde zeci de manifestanti pro-putere se indreptau spre Piata verde, din centrul capitalei.

In Yemen, peste 25 de oameni au fost raniti in noi ciocniri care au avut loc joi la Sanaa intre studenti si partizanii pro-putere, in timp ce armata ocupa pozitii in forta in Aden, principalul oras din sudul tarii si un alt focar al contestarii.

La Sanaa, aproximativ 2.000 de manifestanti, in majoritate studenti, au fost atacati la iesirea din campus de partizanii Congresului popular general (CPG), inarmati cu bate si pietre.

Ciocnirile dintre tineri si partizantii presedintelui Ali Abdallah Saleh, la putere din 1978, se produc zilnic incepand de duminica.