​Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, si-a exprimat sprijinul ferm pentru miile de suporteri ai opozitiei care au protestat in Teheran luni, relateaza BBC. Clinton a declarat ca iranienii merita sa aiba "aceleasi drepturi pe care le-au vazut disputate in Egipt" si ca Iranul trebuie sa isi "deschida" sistemul politic.

O persoana a fost impuscata mortal in confruntarile violente dintre protestatari si fortele de ordine, luni, in Teheran, in urma unor manifestatii neautorizate. Potrivit Associated Press, cel putin 3 persoane au fost ranite. Cateva zeci de oameni au fost retinuti, iar lideri ai opozitiei au fost pusi sub arest la domiciliu.

Multimile adunate si-au exprimat solidaritatea cu miscarile de protest din Tunisia si Egipt, scandand: "Moarte dictatorilor!"

Clinton a declarat ca administratia americana sustine protestatarii "foarte clar si direct". "Ceea ce vedem ca se intampla in Iran este un testament al curajului poporului iranian, si o condamnare a ipocriziei regimului iranian."

Clinton a precizat ca SUA are acelasi mesaj pentru autoritatile din Iran ca si pentru fostul presedinte din Egipt. "Suntem impotriva violentei iar guvernul iranian foloseste din nou fortele de securitate si violenta pentru a preveni libera exprimare a ideilor din partea propriului popor. Credem ca trebuie sa existe un angajament sa se deschida sistemul politic din Iran, sa fie auzite vocile opozitiei si ale societatii civile."