Departamentul de Stat american a inceput duminica sa scrie mesaje pe Twitter in limba persana, pentru a se adresa iranienilor, relateaza AFP.

La lansarea acestui nou cont Twitter, USAdarFarsi, Statele Unite evoca "rolul istoric" pe care retelele de socializare il joaca la iranieni. Intr-una dintre postari, Statele Unite acuza autoritatile iraniene ca dau dovada de ipocrizie, salutand revolta egipteana, dar interzicand in acelasi timp manifestatiile antiguvernamentale in Iran.

"Iranul a aratat ca ii saluta pe egipteni pentru actiunea lor, dar ca apreciaza ilegal si ilegitim acest tip de comportament, cand este vorba despre propriul sau popor".

"Statele Unite solicita Iranului sa permita poporului sa beneficieze de aceleasi drepturi universale, de a se reuni si de a manifesta pasnic, ca in Cairo", se arata intr-un alt mesaj.

Fortele de securitate iraniene au folosit gaze lacrimogene pentru a imprastia sustinatorii partidelor de opozitie ce manifestau, luni, in centrul capitalei Teheran. Marsul neautorizat a avut loc la doar cateva zile dupa ce presedintele egiptean Hosni Mubarak a fost nevoit sa demisioneze, in contextul protestelor anti-guvernamentale care au durat aproape trei saptamani. Confruntari violente au avut loc intre politisti si opozanti la Isfahan, in centrul tarii.

Zeci de protestatari au fost arestati luni, a anuntat un site al opozitiei iraniene, citat de Reuters. Amnesty International a criticat actiunea autoritatilor, spunand ca represiunea a avut ca scop "sufocarea disidentei".