Autoritatile militare din Egipt au reafirmat sambata, printr-un anunt citit la televiziunea de stat, angajamentul tarii de a respecta toate tratatele internationale, dupa demisia presedintelui Hosni Mubarak, ceea ce presupune ca tratatul de pace cu Israelul va ramane intact, informeaza BBC.

UPDATE 4 Actualul guvern egiptean se va reuni duminica, in prima intalnire de dupa demisia presedintelui Hosni Mubarak, informeaza AFP.

"Consiliul de ministri se reuneste duminica sub conducerea prim-ministrului Ahmad Chafic, pentru a discuta mai multe probleme importante ale tarii," a anuntat agentia oficiala Mena.

Consiliul va discuta despre "eforturile de a asigura produse alimentare de baza pentru cetateni, precum si securitatea si stabilitatea."

Armata egipteana a asigurat sambata ca va garanta o "tranzitie pasnica".

UPDATE 3 Liderii protestatarilor au format un consiliu pentru a apara revolutia si a negocia cu consiliul militar care conduce acum Egiptul, relateaza Reuters. Acestia au amenintat ca vor organiza noi demonstratii daca armata nu duce la indeplinire “cererile poporului”.

“Scopul Consiliului de administratie este sa poarte un dialog cu Consiliul Suprem Militar si sa ducem mai departe revolutia prin faza de tranzitie,” a declarat un membru al domeniului academic din Egipt care face parte din consiliu.

Acesta a adaugat ca vor chema multimile la un miting de celebrare vineri.

Consiliul va fi format din 20 de membri, inclusiv organizatori ai protestelor, mai multe personalitati proeminente egiptene si lideri din spectrul politic.

“Daca armata nu indeplineste cererile noastre, revolta noastra si masurile sale vor reveni, mai puternice. Vinerea viitoare este un mars vital. Dam armatei sansa se indeplineasca dorintele poporului,” a declarat unul dintre liderii activi ai miscarilor de protest.

Eliberarea detinutilor politici, ridicarea starii de urgenta si dizolvarea aparatului securitatii de stat din ministrerul de interne sunt, potrivit acestuia, cele mai urgente masuri pe care armata trebuie sa le ia.

UPDATE 2Premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a declarat multumit de anuntul facut de autoritati.

"Tratatul de pace dintre Israel si Egipt a ajutat imens ambele tari si este piatra de temelie pentru pacea si stabilitatea din intregul Orient Mijlociu," a spus acesta intr-un comunicat.

UPDATE Un ministru israelian s-a declarat fericit in urma anuntului armatei, potrivit Reuters.

"Este o veste buna. Pacea nu este numai in interesul Israelului, ci si al Egiptului. Sunt foarte fericit cu acest anunt," a declarat ministrul de finante, Yuval Steinitz.

Armata a promis de asemenea ca va garanta o tranzitie pasnica pana cand un nou guvern va fi format, care "va pava calea pentru o autoritate civila care sa construiasca un stat liber democratic."

Nu a dat insa niciun calendar al tranzitiei.

Declaratia a venit pe fondul celebrarilor care au loc in Piata Tahrir din Cairo, epicentrul protestelor care au determinat demisia lui Mubarak.

Plecarea liderului care a condus Egiptul timp de trei decenii a fost primita cu ingrijorare de politicienii israelieni, care se tem ca o schimbare la conducerea tarii ar pune in pericol acordurile din 1979 intre cele doua state.

La inceputul lunii, miscarea islamista Fratia Musulmana, principala forta de opozitie egipteana, spera sa creeze un guvern interimar si sa anuleze acordul de pace semnat cu Israelul, imediat dupa demisia presedintelui Mubarak.