Un tribunal pakistanez a emis sambata un mandat de arestare pe numele fostului lider Pervez Musharraf, in cazul asasinatului fostului premier Benazir Bhutto, a anuntat un procuror, citat de AFP.

UPDATE Pervez Musharraf "nu se intoarce in Pakistan pentru a fi audiat de justitie", a declarat purtatorul de cuvant al Ligii musulmane din Pakistan, partidul lui Musharraf, care a adaugat ca daca acesta sa va decide sa revina, o va face pentru a reintra in viata politica.

Cazul este "totalmente ridicol. Cum poate presedintele unei tari sa fie anchetat pentru a nu a reusit sa asigure securitate cuiva?" a mai spus el.

Acesta a acuzat judecatorii ca s-au transformat intr-un partid politic.

"Judecatorul Rana Nisar Ahmad a emis un mandat fara posibilitate de cautiune care il vizeaza pe fostul presedinte Perve Musharraf si l-a somat sa apara in fata tribunalului pe 19 februarie," a declarat procurorul.

Procurorii sustin ca Musharraf stia de planul talibanilor, insa nu a luat nicio masura sa previna asasinatul si il acuza ca nu a asigurat masuri suficiente de securitate pentru fostul premier, relateaza BBC.

Musharraf, care se afla in exil autoimpus in Londra, neaga acuzatiile.

Procurorii au declarat ca nu se pot face progrese in ancheta fara prezenta fostului presedinte. Acestia sustin ca au incercat in repetate randuri sa il contacteze, insa acesta a refuzat cooperarea.

Musharraf a venit la putere in 1999, dupa ce l-a indepartat de la putere printr-o lovitura de stat pe premierul Nawaz Sharif. A demisionat in 2008.

Benazir Bhutto, de doua ori prim-ministru in Pakistan, a fost ucisa pe 27 decembrie 2007 la Rawalpindi, intr-un atentat sinucigas insotit de focuri de arma, in momentul in care iesea de la o intalnire pentru campania electorala. Era casatorita cu Asif Ali Zardari, actualul presedinte al Pakistanului. Circumstantele mortii sale au ramas neclare.

Un raport ONU din aprilie 2010 sustine ca moartea lui Bhutto ar fi putut fi evitata, masurile de securitate luate de guvernul presedintelui Pervez Musharraf fiind insuficiente.

Raportul a concluzionat ca prezenta constanta a serviciilor de informatii si politiei pakistaneze la locul atacului au impiedicat investigatiile. Mai mult, autoritatile nu au reusit sa o protejeze pe Bhutto.

"Mai multi oficiali guvernamentali au esuat profund in eforturile lor mai intai de a o proteja pe doamna Bhutto, apoi de a-i investiga cu vigoare pe cei responsabili nu numai de executia atacului dar si de conceptia, finantarea si planificarea acestuia ... Securitatea pregatita pentru doamna Bhutto de politia din Rawalpindi a fost ineficienta", a declarat Heraldo Munoz, seful comisiei de ancheta.

Comisia considera ca esecul politiei de a investiga moartea lui Bhutto a fost intentionat, in parte pentru ca se teme de servicii de informatii clandestine.

La vremea respectiva, Bhutto scria ca pe urmele sale se afla patru grupari teroriste sinucigase, unele legate de al-Qaeda, altele de politicieni importanti care ii doreau moartea. Generalul Musharraf a declarat ca asasinatul a fost organizat de liderul taliban Baitullah Mehsud, care a decedat anul trecut.

Potrivit BBC, opinia publica din Pakistan manifesta neincredere ca adevarul asupra mortii lui Bhutto va iesi vreodata la iveala.

Vezi imagini din momentul atacului. Atentie, imagini violente!

Cine a fost Benazir Bhutto

Benazir Bhutto, prima femeie premier din lumea musulmana, s-a nascut in 1953, in provincia Sindh. Fiica fostului premier Zulfikar Ali Bhutto si a unei iraniene de origine kurda, Benazir se bucura de un capital considerabil de popularitate, fiind considerata o campioana a democratiei intr-o tara aflata sub un regim militar.

Parte din imaginea aceasta e data de faptul ca a fost educata in SUA si Marea Britanie. La Oxford a studiat filosofia, stiintele politice si economia, iar la Harvard - politici de guvernare. In 1987 s-a casatorit cu Asif Ali Zardari cu care a avut trei copii.

In 1988, Partidul Popular castiga la alegeri cele mai multe locuri in Adunarea Nationala, iar Benazir Bhutto devine premier la 35 de ani, cel mai tanar lider dintr-o tara musulmana. Este insa demisa doi ani mai tarziu, in urma acuzatiilor de coruptie. In 1993 se relanseaza in functia de premier, dar renunta la aceasta functie tot din cauza scanalurilor de coruptie in care era implicata impreuna cu sotul ei.

Bhutto a fost nevoita sa plece din Pakistan, in 1999, si sa se autoexileze la Dubai. A hotarat insa sa se intoarca in tara natala, pe data de 18 octombrie 2007, pentru a negocia un acord de impartire a puterii cu presedintele Pervez Musharraf. Autoritatile pakistaneze trebuiau sa renunte la acuzatiile de coruptie, dupa ce Bhutto a ajuns la un acord cu Musharaff privind sustinerea candidaturii acestuia la un nou mandat.