Cateva mii de egipteni euforici s-au adunat sambata dimineata in Piata Tahrir (Piata Libertatii) din Cairo, la o zi dupa demisia presedintelui Hosni Mubarak, survenita dupa 18 zile de proteste, relateaza AFP.

Sarbatoare in Piata Libertatii din CairoFoto: Agerpres/AP

Armata a inceput sambata dimineata sa ridice baricadele, gardurile si caroseriile masinilor arse din Piata Tahrir, in special cele situate langa Muzeul national egiptean, aflat in nordul pietei. Militarii sunt ajutati de civili care fac curat in zona.

O parte din tancuri s-au retras, iar cele care au ramas nu blocheaza intrarile.

Soldatii au renuntat la a mai verifica persoanele care vin in piata, iar militanti care se afla aici nu mai sunt atat de stricti cu cei care intra.

In piata, oamenii danseaza si canta. "Dimineata victoriei!" striga un tanar.

"Ne-am nascut din nou!" afirmă Ussama Tufic Saadallah, un inginer agronom de 40 de ani.

Mohamed Rida, 26 de ani, spera la formarea rapida a unui guvern civil. "Asteptam o noua comunicare din partea armatei. Nu vrem sa fim guvernati de militari. Speram la un guvern de coalitie cu oameni experimentati," a spus el.

O parte dintre cei care si-au petrecut noptile in piata isi strang lucrurile pentru a pleca, desi multi vor sa mai ramana. "Ne pregatim sa cream o pagina Facebook pentru a ramane in legatura si vom reveni cu siguranta aici in fiecare an pe 25 ianuarie (prima zi a protestelor din Egipt - n.r.)," a declarat un tanar, adaugand ca ii va lipsi Piata Tahrir.

Reactia oamenilor din Piata Tahrir vineri seara, dupa anuntul demisiei lui Hosni Mubarak