Guvernul elvetian va lua masuri pentru inghetarea tuturor activelor financiare care ar putea apartine fostului presedinte egiptean Hosni Mubarak sau familiei sale, potrivit unei declaratii emise vineri de catre Departamentul Federal pentru Afaceri Externe de la Berna, citata de CNN. Oficialii au dat publicitatii un document prin care explica "instituirea de masuri impotriva anumitor persoane originare din Republica Araba Egipt".

Iata care sunt persoanele vizate:

- Hosni Mubarak

- Suzanne Thabet, sotia lui Hosni Mubarak

- Alaa Mubarak, fiul lui Hosni Mubarak, impreuna cu sotia sa, Heidi Rasekh

- Gamal Mubarak, fiul lui Hosni Mubarak, impreuna cu sotia sa, Chadiga el Gammal

- Mounir Thabet, fratele lui Suzanne Thabet

- Ahmed Alaa El Din Amin El-Maghrabi, fost Ministru al Locuintelor, al Utilitatilor si al Dezvoltarii Urbane

- Mohamed Zoheir Mohamed Wahid Garana, fost Ministru al Turismului

- Habib Ibrahim El Adli, fost Ministru de Interne

- Ahmed Ezz, fostul sef al Partidului National democratic (NDP)

- Rachid Mohamed Rachid, fost Ministru al Comertului si al Industriei

"Guvernul intentioneaza sa inghete activele financiare care ii apartin lui Hosni Mubarak sau apropiatilor acestuia, pentru a evita orice risc de delapidare a proprietatilor statului egiptean. In acelasi timp, Cabinetul invita autoritatile competente din Egipt sa se conformeze la cerintele justificate ale cetatenilor egipteni, intr-un mod rapid, credibil, transparent si participativ," se arata in comunicatul Departamentului Federal elvetian pentru Afaceri Externe.

Purtatorul de cuvant al Ambasadei Elvetiei la Washington, Norbert Baerlocher, a declarat ca Guvernul nu stie inca ce fonduri detine Mubarak in bancile elvetiene. Desi exista convingerea larg raspandita ca fostul presedinte egiptean este extrem de bogat, valoarea sa neta variaza, probabil, in proportii mari si nu a fost niciodata confirmata.

Ministrul de Finante elvetian le-a cerut bancilor inca de la data de 8 februarie sa realizeze un raport al conturilor pe care Mubarak le-ar detine in Elvetia. Reprezentantii bancilor au declarat ca nu au inca o "imagine clara" asupra situatiei.

Sistemul bancar elvetian este cunoscut pentru secretomanie. In ultimii ani insa, bancile au inceput sa faca tot mai multe concesii, din dorinta de a oferi mai multa transparenta.