Presedintele egiptean a demisionat vineri seara din functie si a predat puterea armatei, dupa 18 zile de proteste populare soldate cu cel putin 300 de morti, provocand o explozie de bucurie in intreaga tara, relateaza AFP.

Hosni MubarakFoto: Reuters

"Tinand cont de conditiile dificile pe care le traverseaza tara, presedintele Mohammed Hosni Mubarak a decis sa renunte la postul de presedinte al Republicii si a insarcinat consiliul suprem al fortelor armate sa gestioneze afacerile tarii", a declarat vicepresedintele Omar Suleiman, intr-o scurta alocutiune televizata.

Discursul lui Obama

Barack Obama a tinut un scurt discurs la Casa Alba despre demisia lui Hosni Mubarak si situatia din Egipt. Presedintele SUA si-a exprimat sprijinul si aprecierea fata de poporul egiptean si a cerut armatei sa asigure o tranzitie credibila de putere.

"SUA vor continua sa fie un partener credibil pentru Egipt, suntem gata sa dam orice ajutor pentru o tranzitie credibila spre democratie... Egiptenii ne-au dat o lectie. Au castigat democratia in mod pasnic", a continuat Obama.

Seful SUA a mai spus ca era Mubarak nu s-a incheiar, iar multe din intrebarile ridicate in timpul evenimentelor vor ramane fara raspuns, dar i-a indemnat pe tinerii egipteni sa pastreze acelasi curs spre schimbare.

Alte declaratii

  • Armata a servit poporul cu patriotism. Acum va trebui sa asigure o tranzitie credibila, sa adune la masa discutiilor toate vocile credibile egiptene si sa asigure cadrul legislativ necesar pentru ca aceste schimbari sa fie ireversibile
  • Trebuie pastrat acest curs spre schimbare.
  • Multe din intrebarile puse in urma evenimentelor vor ramane fara raspuns.
  • SUA vor continua sa fie un partener credibil pentru Egipt, suntem gata sa dam orice ajutor pentru o tranzitie credibila spre democratie
  • Egiptenii ne-au dat o lectie. Au castigat democratia in mod pasnic. Au pus in lumina faptul ca dreptatea nu poate fi castigata prin violenta. Chiar daca sunt doar o persoana contez. Asa a mers democratia in Egipt.
  • Armata nu a tras in oamenii pe care a jurat sa-i apere. Am vazut doctori si asistenti medicali care i-au ingrijit pe oameni. Am vazut crestini si musulmani ruganduse impreuna si strigand ca sunt acelasi popor.
  • Americanii sunt miscati de ceea ce se intampla in Egipt pentru ca asa suntem si noi ca popor.

Anuntul a intervenit in momentul in care peste un milion de oameni manifestau impotriva regimului in intregul Egipt si a fost insotit de o explozie de bucurie in randul sutelor de mii de manifestanti care se aflau in piata Tahrir din Cairo.

Protestatari egipteni flutura steaguri, striga si se imbratiseaza in piata centrala din Cairo, scandand "Poporul a daramat regimul", transmite Reuters. Anuntul demisiei sale a fost intampinat cu o explozie de bucurie si un concert de claxoane si in Tunis.

Istoricul zilei:

23.45: Guvernul algerian nu lasa nimic la voia intamplarii, scrie AFP. Fortele de ordine au impanzit deja centrul Algerului, in asteptarea marsului pro-democratie planificat de opozitie pentru sambata, in ciuda unei interdictii din partea Guvernului.

23.32: Potrivit The Guardian, regele Bahrainului, Hamad bin Isa Al Khalifa, va oferi cate 2600 de dolari fiecarei familii, inainte de "Ziua Maniei", care va avea loc luni la Manama.

22.54: Fostul amabasador israelian al ONU, Dan Gillerman, a declarat pentru Fox News: "Daca radicalii vor detine controlul in Egipt, atunci vom avea gruparea Hamas in Fasia Gaza, Hezbollah in Liban si Fratia Musulmana in Egipt, ceea ce ar fi devastator nu numai pentru Israel, ci si pentru stabilitatea intregii regiuni".

22.44: Purtatorul de cuvant al lui Barack Obama a declarat ca presedintele american nu a stat de vorba cu alti sefi de stat referitor la demisia lui Hosni Mubarak.

22.15: Cuvintele presedintelui american Barack Obama sunt transmise in direct de televiziunea de stat de la Cairo.

22.06: Barack Obama a tinut un scurt discurs la Casa Alba despre demisia lui Hosni Mubarak si situatia din Egipt. Presedintele SUA si-a exprimat sprijinul si aprecierea fata de poporul egiptean si a cerut armatei sa asigure o tranzitie credibila de putere: "SUA vor continua sa fie un partener credibil pentru Egipt, suntem gata sa dam orice ajutor pentru o tranzitie credibila spre democratie... Egiptenii ne-au dat o lectie. Au castigat democratia in mod pasnic. Oamenii din Egipt au vorbit, vocile le-au fost ascultate şi Egiptul nu va mai fi niciodată la fel", a continuat Obama.

21.37: Potrivit Reuters, fostul ministru egiptean al muncii, Binyamin-Eliezer, a purtat o convorbire telefonica de 20 de minute cu Hosni Mubarak, in cursul zilei de vineri: "A avut lucruri grave de spus la adresa Statelor Unite".

21.35: Purtatorul de cuvant al gruparii Hamas, Sami Abu Zuhri, spune ca Hamasul sustine victoria revolutiei si cererile egiptenilor: "Felicitam poporul egiptean pentru aceasta victorie, obtinuta cu atatea sacrificii. Asteptam ca noua conducere a Egiptului sa fie anuntata imediat si sa renunte la asediul asupra Fasiei Gaza, sa deschida punctul de trecere Rafah, sa garanteze libera circulatie a cetatenilor si sa inceapa reconstructia tarii".

21.33: Lumea araba reactioneaza la demisia presedintelui egiptean Hosni Mubarak, scrie BBC. Tunisienii, care si-au rasturnat propriul presedinte luna trecuta, au dansat pe strazi. In teritoriile palestiniene oamenii au cantat imnul national egiptean. In Liban, militantii miscarii Hezbollah au felicitat poporul egiptean pentru "o mare victorie".

21.10: Ministrul de Externe al Marii Britanii, William Hague, a declarat: "Orice incercare de a da ceasul inapoi acum ar fi profund daunatoare pentru stabilitatea Egiptului si coeziunea sa in lume. Nu e vremea masurilor luate cu jumatate de inima. Egiptenii au demonstrat ca isi doresc schimbari irevocabile spre mai bine, nu doar cosmetizari ale situatiei".

21.07: Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, indeamna Egiptul "sa ia masuri care duc la crearea de institutii democratice, prin alegeri libere si transparente". El descrie decizia lui Mubarak ca fiind "curajoasa si necesara intr-un moment istoric".

21.04: Televiziunea egipteana de stat preia imagini de le Al-Jazeera.

20.36: Purtatorul de cuvant al armatei egiptene a declarat: "Hosni Mubarak a decis sa demisioneze din functia de presedinte al republicii si sa incredinteze puterea Consiliului Superior al Armatei. Cunoastem amploarea, gravitatea si seriozitatea acestei situatii. Vom initia schimbari radicale pentru a raspunde cererilor oamenilor".

20.09: Oficialli americani il privesc pe Tantawi ca pe "un aliat in angajamentul de a evita un nou razboi" cu Israelul, potrivit informatiilor publicate de site-ul Wikileaks.

20.00: Maresalul Tantawi, seful Consiliului Superior al Armatei, saluta multimea adunata in fata Palatului Prezidential, potrivit AFP.

19.58: Surse din cadrul Armatei declara ca Maresalul Mohammed Hussein Tantawi, ministrul apararii si comandantul-sef al fortelor armate, este seful militar al Consiliului Superior al Armatei si, prin urmare, va prelua controlul in Egipt, potrivit Reuters. Nascut in 1935, Tantawi a fost promovat in functia de ministru al apararii si sef al armatei in anul 1991. Pe 29 ianuarie 2011, Tantawi a fost numit viceprim-ministru, pe fondul eforturilor de a potoli setea protestatarilor.

19.51: Cancelarul german, Angela Merkel, cere ca Egiptul sa respecte tratatul de pace incheiat in anul 1979 cu Israelul. Merkel a spus ca "evolutia trebuie sa fie ireversibila si pasnica".

19.39: Primul-ministru britanic, David Cameron, declara: "Astazi a fost o zi remarcabila. Egiptul are acum sansa sa isi formeze un Guvern capabil sa aduca unitate intre oameni. Suntem gata sa ajutam in orice fel cu putinta".

19.36: Fratia Musulmana, gruparea islamista de opozitie saluta demisia presedintelui Mubarak si "multumeste armatei, care si-a tinut promisiunile", relateaza AFP.

19.33: Miscarea islamista Hezbollah felicita poporul egiptean pentru "victoria istorica", potrivit AFP.

19.22: Vicepresedintele american, Joe Biden, considera ca demisia lui Hosni Mubarak este un moment crucial in istorie. Biden spune ca ceea ce s-a intamplat in Egipt se va resimti dincolo de granitele tarii.

19.19: Ministrul elvetian de Externe anunta ca guvernul tarii sale va ingheta potentialele conturi deschise de Mubarak in Elvetia.

19.08: Cancelarul german Angela Merkel saluta demisia lui Hosni Mubarak, adaugand ca aceasta aduce "o schimbare istorica", relateaza AFP.

18.55: Reactii din Iran, potrivit AFP: "Egiptenii au realizat o mare victorie".

18.54: Guvernul din Qatar, citat de Reuters: "Acesta este un pas pozitiv, important pentru aspiratiile poporului egiptean la o viata demna".

18.52: Potrivit televiziunii Al-Arabiya, Consiliul Superior al Armatei va demite cabinetul, va suspenda ambele camere ale Parlamentului si va prelua puterea, impreuna cu seful Curtii Constitutionale, cel mai inalt organism judiciar al tarii.

18.44: Mohamed ElBaradei, unul dintre liderii marcanti ai opozitiei egiptene spune pentru Associated Press: "Aceasta este cea mai insemnata zi din viata mea". ElBaradei declara ca Egiptul a fost "eliberat dupa decenii de represiune" si ca se asteapta la "o tranzitie frumoasa".

18.42: Fostul General al Armatei egiptene, Samah Seif Yazal declara pentru BBC: "Exista doua directii spre care se poate indrepta Consiliul Superior al Armatei: prima este de a cere guvernului existent sa conduca tara pentru o perioada de trazitie de, probabil, un an; alta optiune este sa preia conducerea tarii prin infiintarea unei comisii speciale".