Cateva mii de membri si simpatizanti ai English Defence League, o organizatie de extrema dreapta din Marea Britanie, au participat sambata la Luton la o manifestatie anti-islam, transmite CNN. Demonstratia s-a desfasurat in aceeasi zi in care premierul David Cameron a declarat la Munchen ca doctrina statului multiculturat a esuat si va fi abandonata, cerandu-le musulmanilor britanici sa adopte valorile principale de libertate si egalitate.

Marsul EDL la LutonFoto: Agerpres

Demonstrantii au strigat "Nu ne vom preda niciodata" si au purtat pancarte pe care era scris "Fara alte moschei" sau "Islamul este diavolul". CNN precizeaza ca la manifestatie au participat si reprezentanti al Ligilor de aparare din Suedia, Norvegia, Olanda si Scotia. Pastorul american Terry Jones, care a vrut sa organizeze o zi a "arderii Coranului" anul trecut in SUA, a fost invitat sa vorbeasca la miting, insa nu a primit viza din partea autoritatilor britanice.

Protestatarii au marsaluit pana in piata St. George din centrul localitatii, unde au ascultat discursuri si au scandat sloganuri anti-islam. Circa 1800 de politisti, insotiti de caini, i-au supravegheat pe manifestanti.

English Defence League, cunoscuta pentru politica sa anti-islamica, a fost infiintata in vara anului 2009, dupa ce mai multi musulmani radicali au protestat in timpul unei parade a soldatilor britanici intorsi de pe front.

CNN scrie ca grupul Unite Against Fascism a organizat o contrademonstratie, sute de manifestanti de stanga agitand pancarte pe care scria: "NU rasismului, fascismului si islamofobiei". Politistii i-au impedicat pe cei din UAF sa ajunga la manifestantii anti-islam si sa ocupe statia de tren pentru a impiedica sosirea in Luton a celor din EDL. Opt persoane au fost arestate pentru posesie de arma si agresiune.

Dupa o perioada relativ linistita, Luton a revenit in centrul atentiei o data cu aparitia informatiilor ca Taimour Abdulwahab, atacatorul sinucigas care s-a aruncat in aer pe o strada din Stockholm in decembrie 2010, a trait acolo in ultimii ani si a invatat la Universitatea locala.

Demonstratia s-a desfasurat in aceeasi zi in care premierul David Cameron a declarat la Munchen ca doctrina statului multiculturat a esuat si va fi abandonata, cerandu-le musulmanilor britanici sa adopte valorile principale de libertate si egalitate.

"Sub doctrina statului multicultural, am incurajat diferite culturi sa traiasca vieti separate, departe una de cealalta si de curentul principal", a spus Cameron, adaugand: "am esuat in incercarea de a oferi o viziune a societatii la care ei sa simta ca vor sa-i apartina".

"Accept faptul ca multiculrturalismul i-a facut pe unii membrii ai comunitatii albe sa simta ca nu sunt tratati corect. Rrasismul si intoleranta sunt "pe buna dreptate" condamnate. Dar cand opiniile si practicile la fel de inacceptabile au venit de la persoane care nu sunt albe, am fost prea precauti, prea tematori sa le condamnam", a zis premierul.