Duminica, in cea de-a 13 zi de la izbucnirea protestelor din Egipt, reprezentantii Fratiei Musulmane, principala forta de opozitie, s-au intalnit cu vicepresedintele tarii, Omar Suleiman, potrivit CNN si Al Jazeera. Anuntul intalnirii a venit la cateva zile dupa ce puternica organizatie politica islamista exclusese varianta oricaror negocieri atata timp cat Hosni Mubarak se afla la conducerea tarii. Potrivit AFP, care citeaza surse prezente la discutii, Omar Suleiman a refuzat propunerea opozitiei ca el sa preia conducerea tarii, in locul lui Mubarak. Intalnirea de duminica a fost prima intrevedere oficiala dintre putere si Fratia Musulmana, din ultimii 50 de ani.Intre timp, mii de oameni s-au adunat si duminica in Piata Tahrir din Cairo, devenita epicentrul protestului, cerand plecarea de la putere a lui Hosni Mubarak.

Proteste la CairoFoto: Reuters

Reuters anunta ca duminica este prima zi cand bancile si alte institutii din Cairo s-au redeschis, de la izbucnirea protestelor. Manifestatia de duminica este una pasnica, iar un sef al Armatei egiptene a declarat ca "Ne dorim ca oamenii sa se intoarca la lucru, sa isi primeasca banii, iar viata sa revina la normal".

La manifestatia de astazi, protestatarii din Piata Tahrir au spanzurat o papusa despre care au spus ca il reprezinta pe presedintele Hosni Mubarak si au purtat pancarte in care acesta este comparat cu Hitler.

Fratia Musulmana, denumita in limba araba al-Ikhwan al-Muslimun, este cea mai veche si cea mai importanta organizatie politica islamista din lume. Cu cel putin 100.000 de membri activi in Egipt, gruparea a lansat in ultima perioada o serie de declaratii care au creat panica in cancelariile Occidentale. Fratia a cerut reinceperea razboiului cu Israelul si anularea conditiilor tratatului de pace dintre Egipt si Statul Evreu.

In Egipt, manifestatiile impotriva lui Hosni Mubarak continua si duminica, la o zi dupa ce au aparut zvonuri ca acesta ar fi demisionat de la conducerea partidului de guvernamant de la Cairo, dar nu si din functia de presedinte. Stirea a fost infirmata, insa, sambata seara, de postul de televiziune Al Arabyia. Totusi, mai multi lideri ai Partidului National Democratic, de guvernamant, si-au anuntat sambata demisiile "in corpore", printre ei numarandu-se si Gamal Mubarak, fiul presedintelui Hosni Mubarak.

Presedintele egiptean Hosni Mubarak a discutat, sambata, cu mai multi membri ai Guvernului de la Cairo, intr-un efort de a revigora economia tarii, grav afectata de valul de proteste anti-guvernamentale.

Hosni Mubarak, in varsta de 82 de ani, a promis ca nu va mai candida pentru un nou mandat la alegerile din luna septembrie, insa a anuntat ca intentioneaza sa ramana la putere pana atunci.