Pentru cativa euro, muncitori sezonieri saraci au luat parte la bataile de strada care au avut loc joi in Cairo, sustinandu-l pe presedintele Mubarak in fata miilor de protestatari, scrie Der Spiegel in editia electronica. Acestia au fost recrutati de membri privilegiati ai regimului, inclusiv oficiali ai partidului, forte de securitate sau oameni de afaceri cu contracte importante cu statul, pentru a se lupta cu bate, pietre sau cutite.

Confruntarile violente de miercuri si joi din Piata Tahrir s-au soldat cu cel putin 8 morti si aproape 1.000 de raniti.

In randul militantilor pro-Mubarak, care au provocat bataile de strada, s-au numarat membri unor sindicate sau asociatii de stat, precum si angajati ai unor companii de stat, potrivit Der Spiegel.

Miscarea a fost controlata de oameni de afaceri cu contracte cu statul, functionari publici sau membri de partid.

Oamenilor saraci, in special muncitori sezonieri, li se ofera o suma mica de bani - 10-15 euro, pentru a manifesta pentru regim. Circa 4.000 de astfel de partizani s-au aflat pe strazile din Cairo si Alexandria miercuri, scrie Der Spiegel.

Publicatia relateaza faptul ca centrele de detentie si inchisorile ar fi fost deschise tocmai pentru ca detinutii sa cauzeze cat mai mult haos.