Un tribunal din Danemerca l-a condamnat la noua ani de inchisoare pe un somalez care in 2009 a incercat sa-l omoare pe Kurt Westergaard (75 de ani), artistul danez ce l-a caricaturizat pe Mohammed, transmite Reuters. In plus, dupa executarea sentintei, somalezul va fi expulzat din Danemarca.

Kurt WestergaardFoto: Agerpres

Tribunalul din Aarhus l-a condamnat pe Mohamed Geele (29 de ani) pentru tentativa de realizare a unui act terorist si tentativa de asasinat. De asemenea, el a fost gasit vinovat pentru atacarea unui politist, dupa ce a aruncat cu toporul spre unul din ofiterii care au intervenit. Judecatorii au precizat ca somalezul si-a planificat atacul in detaliu, cautand pe internet adresa artistului si achizitionandu-si armele.

Incidentul violent a avut loc in ultima zi a anului 2009. Atacatorul a patruns in locuinta artistului din Viby, in apropiere de orasul Aarhus. Westergaard, care era in locuinta impreuna cu nepoata sa in varsta de cinci ani, s-a refugiat intr-o camera speciala, amenajata in cladire. Geele, inarmat cu un topor si un cutit, a intrat in casa strigand: "O sa mori!" si "Vei ajunge in iad!"

Politia a intervenit rapid dupa ce alarma casei a fost activata, iar ofiterii l-au impuscat si ranit pe Geele.

Ulterior, politia daneza a anuntat ca somalezul avea legaturi cu Al Qaeda.

Geele a ajuns in Danemarca cu statut de refugiat, in 1995, si a primit drept de rezidenta pe termen nedefinit.

Kurt Westergaard este unul dintre cei 12 caricaturisti care, in 2005, au publicat o serie de desene cu profetul Mohammed ce au starnit numeroase constroverse si o puternica reactie din partea lumii musulmane. Caricaturistul danez a mai primit amenintari cu moartea dupa ce un ziar a publicat o caricatura realizata de el in care profetul Mohammed purta un turban in forma de bomba.