"Revolta din Egipt este o miscare de eliberare islamica", a declarat vineri liderul religios suprem de la Teheran, ayatolahul Ali Khamenei, citat de Reuters. In timpul slujbei de vineri, transmise in direct de televiziunea de stat iraniana, el le-a cerut egiptenilor "sa se uneasca in jurul religiei", cerand totodata armatei din Egipt "sa se concentreze pe dusmanul sionist".

Ali KhameneiFoto: Agerpres

Iata cateva dintre cele mai importante declaratii facute de ayatolahul iranian in timpul slujbei de vineri:

  • daca protestatarii sunt capabili sa duca asta pana la capat, ce se va intampla cu politicile SUA in regiune va reprezenta o infrangere ireparabila pentru America
  • armata egipteana trebuie sa se concentreze pe dusmanul sionist, nu pe manifestanti
  • trezirea poporului islamist egiptean reprezinta o miscare de eliberare islamica si eu, in numele Guvernului iranian, salutam poporul egiptean si poporul tunisian
  • revolutia islamica din 1979 a servit ca exemplu pentru oameni ce traiesc sub dictaturi similare

Reuters precizeaza ca, in vara anului 2009, ayatolahul a condamnat uriasele proteste care au avut loc pe strazile din Iran, dupa controversatele alegeri in urma carora Mahmoud Ahmadinejad a primit un nou mandat de presedinte.

Tot vineri, Ministerul iranian de Externe a spus ca evenimentele din Egipt ofera oamenilor speranta unei "renasteri islamice autentice in Orientul Mijlociu". Intr-o declaratie data publicitatii, diplomatia iraniana a solicitat "liderilor si popoarelor din intreaga lume sa respinga dur interferentele americane si israeliene ce urmaresc sa opreasca lupta pentru justitie in Egipt".

Potrivit Ministerului de Externe de la Teheran, orice opozitie fata de miscarea populara egipteana va provoca furia oamenilor din intreaga lume, in special a musulmanilor.

Declaratia sustine ca evenimentele din Egipt sunt o "repetitie" a Revolutiei Islamice din Iran din 1979, care a rasturnat monarhia.

Iranul este singura tara din regiune care nu are relatii diplomatice cu Egiptul.