Mohamed ElBaradei este la ora actuala principalul potential candidat al opozitiei egiptene pentru postul de presedinte. Laureat al Premiului Nobel pentru Pace in 2005, ElBaradei este recunoscut mai ales pentru eforturile sale in domeniul neproliferarii nucleare. Vazut ca un moderat in toate privintele, fostul sef al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) este la ora actuala singurul pretendent la functia de presedinte al Egiptului care sa fie agreat si de Occident si de popor.

Mohamed ElBaradei, in mijlocul protestatarilorFoto: Reuters

ElBaradei s-a nascut la Cairo in anul 1942, in familia unui avocat cunoscut, fost presedinte al Baroului egiptean. In 1962 a absolvit Universitatea din Cairo, Facultatea de Drept, si si-a continuat studiile la New York University School of Law, institutie din partea careia a primit un doctorat in Drept International.

Cariera sa in Serviciul Diplomatic Egiptean a inceput in anul 1964, ca membru al Misiunii Permanente a Egiptului la sediile Natiunilor Unite de la New York si Geneva, cu responsabilitati in domeniul controlului armelor. Intre 1974 si 1978, ElBaradei a ocupat postul de asistent special al ministrului de externe egiptean, iar in 1980 s-a alaturat ONU, in cadrul Programului pentru Drept International. Dincolo de cariera sa diplomatica, Mohamed ElBaradei a activat ca profesor adjunct la universitatea unde si-a sustinut doctoratul, New York University School of Law.

La data de 1 decembrie 1997, el a fost numit la conducerea Agentiei Internationale pentru Energie Atomica, pozitie pe care a ramas pana in data de 30 noiembrie 2009. Printre dosarele internationale de mare anvergura la solutionarea carora a participat se numara programul nuclear iranian si cel nord-coreean. Desi este apreciat la nivel international pentru eforturile sale, el a fost adesea criticat pentru atitudinea sa insuficient de ferma in ceea ce priveste Iranul.

Revenirea lui Mohamed ElBaradei in Egipt

ElBaradei s-a intors in tara sa natala odata cu debutul protestelor la scara larga din Cairo si s-a alaturat celor care cer demisia imediata a presedintelui Mubarak. La fel ca si actualul vicepresedinte Omar Suleiman, Mohamed ElBaradei este vazut ca un posibil candidat la functia de presedinte. ElBaradei si-a aratat deja disponibilitatea de a deveni presedinte interimar al Egiptului, daca acest lucru este necesar.

In context regional, ElBaradei este vazut ca un lider potential moderat, in ciuda deselor sale critici la adresa politicilor israeliene in ceea ce priveste situatia populatiei palestiniene. Egiptul are un rol important la ora actuala in mentinerea blocadei navale impusa de Israel Fasiei Gaza, iar o posibila retragere a tarii nord-africane ar putea genera instabilitate in regiune.

Legaturile sale cu Fratia Musulmana sunt destul de neclare, in conditiile in care a declarat ca “fratia este o organizatie cu suport real in randul egiptenilor”, dar a fost respins de grupare ca reprezentant al opozitiei in negocierile cu presedintele Mubarak, dupa o aprobare initiala.

Cariera sa diplomatica si mesajele sale pro-democratie il recomanda pe ElBaradei ca pe un potential reformator al Egiptului, dar inca nu este clar care este nivelul sprijinului la nivelul alegatorilor egipteni. Conform unui material publicat de The Telegraph, parerile sunt impartite in randul protestatarilor, o parte considerandu-l un oportunist care s-a intors in tara atunci cand a aparut ocazia de a prelua puterea, iar alta parte considerandu-l un potentail urmas democratic al lui Mubarak.