Miscarea islamista Fratia Musulmana, principala forta de opozitie egipteana, spera sa creeze un guvern interimar si sa anuleze acordul de pace semnat cu Israelul, imediat dupa demisia presedintelui Mubarak, a declarat joi purtatorul de cuvant al gruparii, Rashad al-Bayoumi.

"O data Mubarak plecat si un guvern interimar format, va trebui sa anulam acordul de pace cu Israelul", a spus el, intr-un interviu acordat televiziunii japoneze NHK si citat de RIA Novosti.

Rashad al Bayoumi, cadru universitar si mana dreapta a liderului Mohammed Badie, considera ca acordul de pace afecteaza interesele si demnitatea Egiptului, dar si ale intregii lumi arabe.

Fratia Musulmana a participat activ la manifestarile din Egipt "inca de la inceputul lor", a spus purtatorul de cuvant, confirmand intentia miscarii de a impune un guvern interimar, alaturi de celelalte partide ale opozitiei.

Fratia Musulmana este o organizatie islamista fondata in 1928 care promoveaza renastearea islamica si lupta non-violenta impotriva influentei occidentale. Activitatile gruparii sunt interzise in Egipt.

Intr-un alt interviu, acordat publicatiei elvetiene L'Hebdo, al-Bayoumi a respins orice apropiere de Iran si a afirmat ca Fratia Musulmana nu s-a luptat niciodata pentru o republica islamista, ci pentru o societate mai dreapta.

Intrebat de ziaristul elvetian despre apropierea din trecut a Fratiei Musulmane de actuala putere din Egipt si despre averile acumulate in acea perioada, Rashad al Bayoumi a raspuns:

"Este adevarat, avem bani si patroni bogati care sunt apropiati de ideile noastre. Ce e rau aici? Fara proiectele noastre sociale, fara investitiile in imobiliare si in agricultura, mizeria ar fi fost si mai teribila in aceasta tara. Noi, cel putin, muncim pentru altii".

Chestionat cum comenteaza rolul lui ElBaradei in aceste revolte, numarul doi al Fratiei Musulmane a spus ca laureatul premiului Nobel pentru Pace este un membru al opozitiei ca oricare altul.

"Aici, este cvasi-necunoscut. Iar poporul nu alunga un dictator pentru a-l inlocui cu un necunoscut a carui reputatie si imagine au fost fabricate de CNN".

  • "Va veni solutia de la presedintele american Obama?", intreaba reporterul.
  • "Mi-ar placea sa cred. Dupa alegeri, Obama a venit in Cairo sa ne spuna Salam aleikum. Ne-a promis democratia, dar astazi nu il mai auzim.
  • Dar se spune aici ca el este adevaratul presedinte al Egiptului  ...
  • al-Bayoumi, surazand: Poate ...