Wikileaks a publicat un nou set din corepondenta diplomatica a ambasadei SUA la Moscova cu Washington. Potrivit Kommersant, dintre cele 15 documente postate, cel mai interesant este cel datat 30 noiembrie 2007. Este vorba de un mesaj semnat de reprezentantul de atunci al SUA in Rusia, William Burns, actual adjunct al secretarului de stat american pe probleme politice.

Diplomatul descrie in mesajul sau cum manipuleaza Kremlinul posturile publice ale televiziunii ruse in ajunul alegerilor parlamentare din decembrie 2007, creand o imagine pozitiva a presedintelui Vladimir Putin si a partidului Rusia unita.

„Faptul ca presedintele Putin, administratia lui si Rusia unita acapareaza cea mai mare parte din timpul de emisie afectat campaniei electorale poate fi observat urmarind, pur si simpllu, stirile de noapte. In ultimele doua luni, trei sferturi din timpul de emisie pe canalele publice si mai mult de jumatate din articolele din presa scrisa au fost dedicate Rusiei unite si lui Putin. Este o combinatie intre influenta Kremlinului si autocenzura mijloacelor de informare in masa. In discutiile cu anagajatii mass-media de stat, acestia au recunoscut ca acoperirea campaniei electorale este unilaterala. In pofida faptului ca Rusia unita este de departe liderul cursei electorale, Kremlinul nu se uita la bani cand este vorba de a garanta avantajele partidului”, scrie Burns.