Ambasadorul Statelor Unite in China, Jon Huntsman, a demisionat neasteptat luni, motivul fiind, potrivit apropiatilor sai, intentia acestuia de a candida la viitoarele alegeri prezidentiale din SUA, relateaza Washington Post.

Jon Huntsman si Barack ObamaFoto: Reuters

Republicanul Jon M. Huntsman Jr. a fost guvernator al statului Utah din 2005 pana in august 2009, cand a fost desemnat de presedintele Barack Obama sa ocupe functia de ambasador SUA in China, moment in care acesta ar fi renuntat pentru o vreme la ambitiile sale prezidentiale.

Numirea lui Huntsman in functia de ambasador a fost atunci larg apreciata, atat pentru expertiza acestuia in politica externa, respectiv China, cat si pentru faptul ca reprezenta o miscare politica iscusita. Consilierii de top ai lui Obama l-au vazut mereu ca pe un posibil contracandidat al actualului sef de stat in cursa pentru Casa Alba din 2012, astfel ca trimiterea lui la Beijing parea sa evite cu succes aceasta posibilitate.

Huntsman vrea sa paraseasca Beijingul pe 30 aprilie, administratia Obama avand astfel numai trei luni la dispozitie pentru a gasi un nou reprezentant pentru acest crucial post diplomatic.

Mai multi oficiali de la Casa Alba s-au declarat suparati de schimbarea brusca de directie adoptata de Huntsman si si-au exprimat totodata neincrederea privind sansele acestuia in cursa prezidentiala.

Publicatia americana noteaza, de altfel, ca ambasadorul s-a intalnit recent cu presedintele Barack Obama, cu ocazia vizitei presedintelui chinez Hu Jintao in SUA, insa nu a oferit niciun indiciu cu privire la planurile sale de a renunta la functie.

Huntsman, care initial isi amanase candidatura la presedintie pentru 2016, ar fi luat decizia finala de a candida la alegerile din 2012 in timpul vacantei de iarna, fiind incurajat de consultanti politici si potentiali finantatori, care l-au convins ca are sanse sa castige.

Apropiatii si consilierii lui Huntsman au declarat ca acesta era nemultumit de lipsa sa de influenta in relatiile cu China, dupa doi ani in functia de ambasador, si, de cealalta parte, de calitatea slaba a posibililor candidati republicani la prezidentiale.