Amanarea adoptarii raportului tehnic privind pregatirea Bulgariei pentru aderarea la Spatiul Schengen se datoreaza problemelor ridicate de Slovenia, a declarat Dimitar Georgiev, adjunctul ministrului bulgar de Interne, scrie SofiaEcho, citand agentia bulgara de stiri BTA.

Potrivit sursei citate, Slovenia si-a exprimat dezacordul fata de faptul ca Bulgaria a acordat acces la Sistemul de Informatii Schengen (SIS) politiei sale militare, insa potrivit lui Georgiev, problema a pornit de la faptul ca Slovenia nu si-a trimis reprezentanti pentru a monitoriza, la fata locului, nivelul de pregatire al Bulgariei.

In schimb, noteaza SofiaEcho, Romania nu a acordat acces la SIS politiei sale militare, iar raportul tehnic al tarii noastre a fost aprobat de oficialii europeni.

In ciuda amanarii, Dimitar Georgiev spune ca raportul privind pregatirea Bulgariei pentru SIS este "foarte pozitiv".

Bulgaria va fi vizitata, astazi, de 3 oficiali din Comisia pentru afaceri interne din Bundestag, vizita ce are legatura cu evaluarea tarii vecine in vederea aderarii la zona Schengen.

Vinerea trecuta, raportul tehnic al Romaniei in vederea aderarii la Schengen a fost aprobat de echipa de experti, fapt ce a eliminat orice dubiu asupra indeplinirii criteriilor tehnice. Aceiasi experti au amanat insa votul pe rapoartele tehnice ale Bulgariei, decaland practic calendarul comun si facand aproape imposibila aderarea in martie - aprilie. O aderare la termen era oricum improbabila din cauza opozitiei Frantei si Germaniei.