Cel putin un milion de oameni protesteaza marti in Egipt cerand demiterea presedintelui Hosni Mubarak. Piata Tahrir din Cairo era intesata de oameni de cele mai diferite conditii sociale, de la doctori si studenti pana la someri, multimea revarsandu-se pe strazile laturalnice, potrivit Reuters.

Un milion de egipteni protesteaza la Cairo si dupa lasarea intunericuluiFoto: AGERPRES

Multimi imense de oameni demonstreaza de asemenea in Alexandria si Suez in cea de-a opta zi de proteste impotriva lui Mubarak, care conduce de 30 de ani aceasta tara cu mana forte.

Ora 22.10Presedintele american Barack Obama i-a cerut omologului sau egiptean Hosni Mubarak sa nu participe la urmatoarele alegeri prezidentiale din luna septembrie, mesajul fiind transmis prin intermediul fostului ambasador al SUA in Egipt, Frank Wisner, informeaza New York Times.

Ora 21.20 Presedintele Hosni Mubarak nu va mai candida pentru un nou mandat la alegerile prezidentiale ce sunt programate in toamna acestui an, a anuntat postul Al Arabiya, citat de RIA Novosti. Mubarak ar urma sa-si anunte decizia intr-un discurs televizat ce va fi difuzat marti seara, sustine postul de televiziune saudit. Televiziunea de stat egipteana a confirmat ulterior ca Mubarak urmeaza sa sustina "un discurs important".

Ora 19.50 Ministrul Finantelor a anuntat ca protestatarii care si-au pierdut locurile de munca vor fi despagubiti

Ora 19.20 In Piata Tahrir a fost montat un ecran TV gigantic unde e transmis postul Al Jazeera. Grupur de femei si copii parasesc piata din cauza frigului

Ora 19,00 In ciuda caderii serii, piata Tahrir si strazile laterale sunt pline de oameni care ii cer lui Mubarek sa renunte la putere. Tot mai multi oameni isi instaleaza corturi in piata.

Ora 18.40 Zvonul privind fuga lui Hosni Mubarak in Bahrein a fost infirmat de pilotul sau personal intr-un interviu pentru Channel 4

Ora 17,40 O serie de zvonuri neconfirmate spun ca Hosni Mubarak ar fi fugit in Bahrein. Corespondentul Channel 4, citat de The Guardian, scrie pe Twitter:"Ambasadorul american s-a intalnit cu ElBaradei. Zvonuri ca Mubarak a plecat in Bahrein. Raman neconfirmate".

Demonstratii in Egipt [1]

FOTOGALERIE: Zeci de mii de egipteni protesteaza in Piata Tahrir din Cairo

Ora 17,00 Ambasadoarea Statelor Unite in Cairo Margaret Scobey a discutat telefonic cu Mohamed ElBaradei, anunta AFP.

Ora 16.10 Lider al Fratiei Musulmane cere pregatirea razboiului cu Israelul

Ora 16,00 Statele Unite au ordonat marti personalului ne-esential al ambasadei din Egipt sa paraseasca Egiptul.

Ora 15.09 Al Jazeera sustine ca in Piata Tahrir s-au strins peste un milioan de manifestanti. Atmosfera este pasnica, armata egipteana pastrindu-si pozitiile

Ora 14,40 Iordania: Regele Abdullah al II-lea a numit un nou premier

Ora 14,00 Un comitet al fortelor de opozitie, din care face parte si Mohamed ElBaradei, a declarat marti, intr-un comunicat, ca nu vor deshide negocieri inainte de plecarea presedintelui Hosni Mubarak.

Ora 13.43 Grupuri organizate de manifestanti au facut puncte de verificare a nou-venitilor in Piata Tahrir pentru a-i depista pe posesorii de arme, transmite CNN

Ora 13,40 Presedintele Hosni Mubarak trebuie sa renunte la putere "pana vineri", a declarat marti Mohamed ElBaradei, citat de Al Arabiya.

Egiptenii, care manifesteaza de o saptamana impotriva presedintelui Mubarak, "vor sa termine astazi, daca nu cel mai tarziu vineri", a declarat ElBaradei.

"Vineri a fost botezata 'Ziua plecarii'", a adaugat el.

Ora 13.20 Cateva sute de mii de protestatari s-au strans in piata Tahrir din Cairo, anunta AFP.

Ora 13.08:Navi Pillay, inaltul comisar ONU pentru drepturile omului, a declarat pentru Reuters ca raporte "neconfirmate inca" arata ca fortele de ordine egiptene au facut deja 300 de victime pina acum

Ora 13.05: Premierul Turciei, Tayyip Erdogan, i-a cerut lui Hosni Mubarak "sa asculte cererile poporului".

Ora 12.55:Al-Jazeera sustine ca in Cairo s-au strins deja peste 100.000 de protestatari

Zeci de mii de egipteni se afla in centrul capitalei Cairo, intr-o atmosfera de sarbatoare, in debutul unei zile de manifestari fara precedent, la care opozitia spera sa adune un milion de oameni.

Vezi aici imagini inregistrate de Al Jazeera in jurul orei 12.00 (ora locala):

Armata egipteana, unul dintre stalpii regimului autoritar al presedintelui Mubarak, alaturi de politie, s-a angajat sa nu faca uz de forta, apreciind ca revendicarile poporului sunt legitime.

Armata a inchis insa marti dimineata accesul spre Cairo. Autostrada care leaga Alexandria de Cairo este blocata de un baraj al armatei.

Manifestantii scandau sloganuri ca "Jos Mubarak!" si au postere ale presedintelui spanzurat sau fotografii cu acesta pe care scrie "Capul tau va cadea!". Elicoptere survoleaza zona, iar armata controleaza accesul in centrul orasului.

Numeroase persoane si-au petrecut noaptea in piata Tahrir, epicentrul revoltelor izbucnite in urma cu o saptamana impotriva regimului lui Hosni Mubarak, cele mai de amploare de la instalarea sa la putere in 1981.

Asa-numita "Miscare 6 aprilie" a lansat luni un apel pentru o greva generala la care sunt asteptati circa un milion de oameni, la Cairo si Alexandria. Traficul feroviar a fost suspendat, luni, pentru a impiedica deplasarea manifestantilor spre capitala.

Ramai pe HotNews.ro pentru a urmari evolutia protestelor din Egipt.