Julian Assange - cel care a creat WikiLeaks - a avertizat ca va publica un "potop" de documente secrete in cazul in care site-ul va ramane inchis definitiv. El a facut aceste declaratii, duminica, intr-un interviu acordat televiziunii CBS, preluat de France Presse.

Assange a anuntat ca a creat un sistem prin care poate difuza protectii criptate "ale unor elemente pe care nu le-a publicat inca". In retea sunt implicate foarte multe persoane, aproximativ 100.000 - a precizat fondatorull WikiLeaks, care a adaugat ca la nevoie le va da acestora o cheie criptata "care le va permite sa continue". El a asigurat, totusi, ca aceasta cheie nu va fi distribuita decat in ultima instanta.

Julian Assange a dezmintit ca ar avea sentimente antiamericane sau alte motivatii politice. El s-a descris ca fiind "militant al presei libere".

"In acest caz nu e vorba despre salvarea balenelor. Este vorba de a oferi oamenilor informatia de care au nevoie pentru a sti daca trebuie sa apere sau nu balenele" - a afirmat Assange.

De asemenea, el a refuzat sa vorbeasca despre proiectele sale editoriale, dar si despre difuzarea unor posibile dezvaluiri despre Bank of America. "Toate aceste banci sunt in incurcatura si fiecare se intreaba daca nu este ea cea vizata" - a mai spus fondatorul WikiLeaks.

Julian Assange (39 de ani) este supus, in prezent, unei anchete penale pentru scurgerea a mii de rapoarte si depese diplomatice. Australianul a fost arestat la inceputul lunii decembrie in Marea Britanie, in baza unui mandat european emis de Suedia. Politia londoneza a afirmat ca impotriva fondatorului Wikileaks exista 4 capete de acuzare - unul referitor la constrangerea victimelor, doua la molestari sexuale si unul de viol, toate comise in august 2010.

El a sustinut, ulterior, ca organizatia sa, impreuna cu el, face obiectul unei anchete agresive din partea autoritatilor americane, dupa ce a dat publicitatii circa 250.000 de telegrame diplomatice.

Pe 16 decembrie, Assange a fost eliberat pe cautiune de catre autoritatile britanice dupa noua zile petrecute in inchisoarea londoneza Wandsworth. El a promis atunci ca va dovedi ca toate acuzatiile care ii sunt aduse sunt false.