Presedintele Hosni Mubarak se afla intr-o pozitie delicata, in fata multimii care ii reclama demisia si dupa ce Washingtonul s-a exprimat duminica pentru o "tranzitie ordonata". Dupa ce a numit sambata seful serviciilor secrete in postul de vicepresedinte si un alt general premier, seful statului s-a orientat spre armata, incercad sa dea o imagine de fermitate regimului slabit de protestele populare.

Mohamed ElBaradei, in mijlocul protestatarilorFoto: Reuters

Dar, in ciuda acestor nominalizari si a apelului la armata, revolta care a ucis peste o suta de oameni continua duminica pe strazile Egiptului.

De la Washington, secretarul de Stat Hillary Clinton a afirmat ca SUA isi doresc "o tranzitie ordonata" si a precizat ca nu s-au facut suficiente eforturi pentru democratizarea tarii pe care Mubarak o conduce de 30 de ani.

In acelasi timp, Hosni Mubarak a vizitat centrul operational al fortelor armate.

Ora 01.27 El Baradei, liderul Opozitiei, le-a promis protestatarilor "o noua era", in timp ce Mubarak anunta ca vrea sa restabileasca increderea egiptenilor in conducere cat mai curand

Ora 20,00 Liderul opozitiei, Mohamed ElBaradei, s-a adresat miilor de protestatari stransi in centrul capitalei egiptene: "Schimbarea va veni in urmatoarele zile"

Laureatul premiului Nobel pentru pace a anuntat ca a fost mandatat sa formeze un nou guvern in Egipt.

"Ma aplec in fata poporului egiptean cu respect. Va cer sa aveti rabdare, schimbarea vine in urmatoarele cateva zile. V-ati revendicat drepturile si ceea ce am inceput nu se poate da inpoi," s-a adresat el manfiestantilor care strigau "Jos cu Mubarak!"

"Avem o singura cerere - sfarsitul regimului si inceputul unei noi etape, unui nou Egipt."

Inainte de a merge in randul protestatarilor, ElBaradei a declarat intr-un interviu pentru CNN ca "Mubarak trebuie sa plece".

Ora 17,40 Omniprezenta in urma cu cateva zile, politia egipteana a disparut de pe strazile capitalei egiptene, unde cetatenii dirijeaza circulatia si se organizeaza pentru a-si apara cartierele.

"Nu mai sunt politisti, au disparut. Trebuie deci sa ne organizam", explica un barbat de 50 de ani, inarmat cu o bara de fier.

In Cairo, comitete de cetateni cu alura de militii de autoaparare, inarmati cu pusti, bate sau rangi patruleaza noaptea in cartierele acestei metropole cu 20 de milioane de locuitori, oprind autoturismele, care trebuie sa-si justifice prezenta.

O echipa AFP a trecut prin 15 astfel de filtre noaptea trecut, pana a ajuns dintr-un cartier in altul, in conditiile in care populatia se teme de jafuri, dupa ce mii de detinuti au evadat din inchisori.

Tineri voluntari organizeaza circulatia pe marile artere, unde armana este prezenta masiv. O centura de tancuri bloca duminica Midan Tahrir, "Piata libertatii" din centrul orasului, unde manifestatiile antiguvernamentale continua.

Ora 17,00 Statele Unite isi pierd credibilitatea sustinandu-l pe Mubarak, a declarat liderul opozitiei, ElBaradei.

Ora 16,00 Avioane de vanatoare egiptene survoleaza capitala la joasa altitudine

Ora 15,30 Fratia Musulmana si alte miscari de opozitie egiptene l-au insarcinat pe Mohamed ElBaradei sa negocieze cu regimul presedintelui Hosni Mubarak.

Ora 14,30 Fratia Musulmana, principala forta de opozitie din Egipt, a respins, intr-un comunicat, nominalizarile politice anuntate ieri de presedintele Hosni Mubarak.

Ora 12.45 Treizeci si patru de membri ai Fratiei Musulmane, printre care se afla si membri ai Biroului politic, au iesit din inchisoarea Wadi Natroun, in apropiere de Cairo, abandonata de gardieni, a anuntat avocatul miscarii islamiste, citat de AFP.

Zeci de corpuri zac pe sosea in apropierea unei alte inchisori din estul capitalei egiptene, unde a avut loc o revolta in noaptea de sambata spre duminica.

Mii de detinuti, printre care si militanti islamisti aflati in inchisoare de mai multi ani, dar si prizonieri de drept comun, au evadat in cursul noptii, dupa declansarea unei revolte.

Un angajat al ambasadei Azerbaïdjanului a fost ucis sambata in Egipt, a anuntat duminica ministerul azer al Afacerilor externe.

Barbatul, care era contabil la ambasada din Egipt, a fost ucis in timp ce se intorcea acasa de la locul de munca, a explicat un purtator de cuvant al ministerului, fara a oferi alte detalii.

Cel putin 102 persoane au fost ucise de la declansarea protestelor, intre care 33 numai sambata, in cea de-a cincea zi.

Cateva mii de detinuti au evadat din inchisoarea Wadi Natroun, situata la 100 de km de Cairo, potrivit unei surse din cadrul serviciilor de securitate egiptene, citata de AFP, in timp ce demonstratiile impotriva presedintelui Hosni Mubarak continua in a sasea zi. De asemenea, circa 1.000 de detinuti au evadat din penitenciarul Demu, aflat in sud-estul capitalei egiptene, relateaza CNN.

Capitala egipteana este dominata de haos si vandalism. Potrivit CNN, 9 persoane au patruns in Muzeul Egiptean de Antichitati si au distrus 2 mumii, fara insa a lua ceva. Muzeul este aflat langa piata Tahrir, principala scena a protestelor.

Se actualizeaza