Furtuna de evenimente recente din Orientul apropiat si din Africa de Nord pune in lumina slabiciunea actuala a Statelor Unite ale Americii in regiune, considera analistii de la Washington, intervievati de AFP.

Situatia este complet diferita de cea din anii '90, cand America reusise sa relanseze procesul de pace dintre Israel si Palestina, pe fundalul primului razboi din Golf, care alungase armata irakiana din Kuweit.

O avalansa de miscari populare s-a abatut in cateva saptamani peste regimurile autocrate din Tunisia, Egipt, Yémen si Iordania - toate aliate cu Washingtonul. In acelasi timp, Hezbollah, miscarea sustinuta de Iran si de Siria, a reusit sa doboare guvernul libanez pro-occidental.

Iar in conflictul israeliano-palestinian, arabii au decis sa-si indrepte fata spre ONU, in timp ce procesul de pace patronat de SUA pare sa se prabuseasca.

Tari precum Turcia, Qatar si Arabia Saudita umplu vidul creat, majorandu-si influenta in diplomatia regionala, spune analistul Shibley Telhami, de la Universitatea Maryland.

"Nu exista nicio indoiala ca influenta americana s-a diminuat puternic in ultimele doua decenii", afirma Telhami, facand referire la "Pax Americana" si la trecuta dominatie americana din regiune.

Atentatele din 11 septembrie au schimbat profund datele problemei. Invaziile din Afghanistan si din Irak, de coalitii conduse de SUA, au costat mii de vieti si miliarde de dolari. Aceste evenimente au fost insotite de cresterea influentei iraniene in regiune.

Statele Unite acuza acum Iranul ca se amesteca in afacerile interne ale Afghanistanului si Irakului, dar si ca sustine cu arme si bani miscarile siite Hezbollah si Hamas, grupul palestinian care conduce Fasia Gaza.

"Influenta Iranului in Irak este la fel de puternica precum cea a Statelor Unite", crede experta Marina Ottaway, de la Fundatia Carnegie.

Potrivit acesteia, fostul presedinte american George W. Bush a comis o eroare incercand fara succes sa suprime influenta Siriei in Liban. "Aceasta a facut situatia si mai instabila pentru ca sirienii fac acum tot posibilul sa-si recastige influenta", spune ea.

Aaron David Miller, un fost negociator de pace american si acum cercetator la centrul Woodrow Wilson afirma raspicat ca valul recent de evenimente din lumea araba "pune in lumina slabiciunea americana".

Aceasta schimbare este cu atat mai spectaculoasa daca se au in vedere promisiunile administratiei Barack Obama, care anuntase o schimbare dupa epoca Bush, explica Miller.

Presedintele actual "a creat asteptari si ideea ca noi am fi mai puternici decat suntem in realitate", spune acesta.

Or, dupa ce s-a 'poticnit' in procesul de pace israeliano-palestinian, SUA au dificultati in a stabili care este cea mai eficienta pozitie pe care o pot adopta in fata acestor schimbari, concluzioneaza el.