In tara molahilor, nu se glumeste cu coafura: barbatilor le este interzis sa aiba parul mare, femeile trebuie sa-si acopere podoaba capilara. Dar nimeni nu a interzis parul buclat, asa ca tinerii iranieni au decis sa relanseze tunsorile a la Jimi Hendrix, relateaza France 24.

HotNews.roFoto: Hotnews

In iulie 2010, cu ocazia Festivalului iranian al voalului si al pudorii, ministerul Culturii publica o lista cu tunsorile masculine "islamice". Aici nu intra crestele punk, parul lung sau alte fantezii, este permis doar stilul clasic. Interdictia urmarea sa limiteze influenta modei occidentale in randul tinerilor, dar era si o lovitura la adresa Miscarii verzi din Iran, izvorata in perioada realegerii contestate a lui Mahmoud Ahmadinejad, in iunie 2009, si care reclama mai multe libertati politice si sociale.

Astazi, miscarea de contestare a fost redusa la tacere de batele politiei. Si totusi, alte miscari, fara o conotatie politica, dar cu nuante contestatare, se nasc in republica islamica, asa cum este cea a adunarii capetelor buclate. Initiativa a fost lansata pe Facebook de un grup denumit "Par carliontat". Aproape 200 de persoane s-au prezentat la intalnirea din Parcul Mellat din Teheran, in 21 ianuarie.

Unul dintre organizatori spune ca miscarea nu are nimic politic. "Suntem oameni simpli, cu par carliontat, de toate varstele, care doresc sa petreaca impreuna momente frumoase. Am fost in jur de 200 de intalnire si, pe grupul de pe Facebook, suntem acum 8.000", explica organizatorul.

Politia i-a lasat in pace timp de o ora, dupa care le-a cerut acestora sa paraseaca parcul, ceea ce s-a si intamplat.