Cel putin 3.000 de persoane au manifestat vineri la Amman, la apelul Fratilor Musulmani, impotriva costului ridicat al vietii si al politicilor economice, cerand schimbarea guvernului si reforme, pe fondul revoltelor din Egipt si Tunisia, relateaza AFP.

Spre deosebire insa de aceste tari, unde manifestatiile impotriva regimului s-au soldat cu mai multe victime, miscarea de protest din Iordania nu a fost marcata de ciocniri cu fortele de ordine.

Purtand drapele iordaniene si ale partidelor lor, manifestantii au raspuns apelului Fratilor Musulmani, principala forta de opozitie din tara, si a aripii sale politice, Frontul actiunii islamice (FAI).

In cursul ultimelor zile, regele Abdallah al II-lea si-a multiplicat demersurile in incercarea de a reduce tensiunile sociale.

Dupa intalniri cu personalitati din toate taberele, el a cerut Parlamentului sa accelereze reformele politice si socio-economice, relansand increderea populatiei in institutiile publice, si a efectuat vizite discrete in cele mai defavorizate regiuni ale tarii.

"Jos cu guvernul Rifai" (premierul Samir Rifai, n.r.), "Vrem un guvern de uniune nationala", se putea citi pe banderolele purtate de protestatari.

Niciun incident nu a fost inregistrat in cadrul acestei manifestari. Ca si la protestul de vinerea trecuta, politia a incercat sa creeze o imagine de calm, distribuind apa si suc de fructe manifestantilor.

Adunari similare au avut loc la Irbid (nord), Karak, Ma'an si Diban (sud), unde aproape 2.000 de oameni au protestat calm.

FAI a cerut saptamana trecut o amendare a constitutiei pentru a limita puterile regelui. Potrivit legii fundamentale, adoptata in 1952, regele are privilegiul exclusiv de a numi sau demite premierul.

Guvernul a anuntat in februarie deblocarea a circa 500 milioane dolari pentru a mari salariile functionarilor si pensiile, pentru crearea de locuri de munca si reducerea preturilor.

Manifestantii si-au exprimat simpatia pentru protestele din Egipt, afisand mesaje de genul: "Hosni Mubarak, avionul te asteapta", "Salutam poporul egiptean, toata natiunea se inspira de la voi", "Ben Ali, Hosni Mubarak ti se va alatura".