In centrul capitalei Egiptului, Cairo, au loc noi ciocniri intre politie si manifestanti, dupa ce opozantul egiptean Mohamed ElBaradei a participat vineri la ruga saptamanala, intr-o piata publica din centrul orasului, anunta AFP.

Sediul partidului de guvernamint din Cairo, in flacariFoto: Captura Al Jazeera

Ora 20,00 Presedintele Hosni Mubarak a extins starea de asediu la nivelul intregii tari, precizeaza televiziunea de stat.

Ora 18,55 Manifestantii ai incendiat sediul Partidului National Democrat aflat la putere in Egipt, a anuntat televiziunea de stat.

Cladirea, amplasata in apropierea Nilului, este cuprinsa de flacari, potrivit imaginilor transmise in direct de televiziune.

Ora 17,45 Mubarak a cerut Armatei sa asigure securitatea, alaturi de politie, anunta televiziunea de stat, preluata de AFP, care noteaza ca aceasta e prima declaratie a liderului egiptean de la inceperea protestelor fara precedent impotriva sa. Seful statului a declarat stare de asediu in Cairo, Alexandria si Suez.

Ora 17,30 Oficiali din serviciile de securitate citati de Al Jazeera anunta ca laureatul premiului Nobel pentru Pace Mohamed ElBaradei a fost arestat la domiciliu.

Ora 17,15 Manifestantii au incendiat sediul guvernoratului din Alexandria, al doilea oras ca marime din Egipt, anunta un ziarist AFP aflat la fata locului.

Ora 17,00 Un manifestant a fost ucis in Suez in timpul ciocnirilor cu fortele de ordine, au afirmat mai multi martori.

Hamada Labib el-Sayed, un sofer in varsta de 30 de ani, a fost impuscat in cap in timp ce politia dispersa miile de manifestanti care incercau sa ia cu asalt comisariatul din oras.

Agentia AFP anunta, in jurul orei 14,30, ca manifestatiile impotriva lui Mubarack s-au extins in intregul Cairo.

Credinciosii s-au rugat in fata unei mari moschei din cartierul Guiza si au scandat "Jos Hosni Mubarak" imediat dupa ce ruga s-a terminat, in mijlocul unui puternic dispozitiv de securitate.

Politia a tras in aer cu gloante de cauciuc si a recurs la gaze lacrimogene si tunuri de apa in piata Guiza, in debutul celei de-a patra zi de manifestatii impotriva regimului din Egipt.

Fortele de ordine au folosit gaze lacrimogene si gloante de cauciuc si in Alexandria, al doilea oras ca marime din Egipt, pentru a dispersa cateva mii de manifestanti adunati in centrul orasului dupa ruga de vineri.

Mubarak, in varsta de 82 de ani, un aliat al Occidentului care s-a bazat timp de 30 de ani pe un redutabil aparat politienesc si pe un sistem acuzat ca a blocat viata politica, nu a facut nicio declaratie publica de la inceperea protestelor, in ziua de marti.

Pentru aceasta "vineri a maniei", Fratii musulmani, principala forta a opozitiei, si ElBaradei si-au anuntat participarea la adunari soldate pana in prezent cu sapte morti, zeci de raniti si peste o mie de arestari.

Internetul si telefonia mobila au fost utilizate pe scara larga pentru adunarea protestatarilor de catre Miscarea 6 aprilie, o grupare de tineri pro-democratie inspirata din 'Revolutie iasomiei" care l-a alungat de la putere pe tunisianul Zine El Abidine Ben Ali.

Dar internetul a fost taiat vineri in tara, potrivit AFP, in conditiile in care aproximativ 23 de milioane de oameni au acces la net, respectiv un sfert din populatie.

Serviciile de mesagerie telefonica nu functionau nici ele iar retelele de mobile erau perturbate puternic. Egiptul are 65 de milioane de utilizatori de telefonie mobila.

In ultimele trei zile, manifestatiile au fost violente, protestatarii aruncand cu pietre si sticle incendiare impotriva cladirilor oficiale si a politistilor, care au ripostat cu gaze lacrimogene, gloante de cauciuc dar si cu pietre.

Joi seara, in nordul Sinaiului, impotriva politiei au fost folosite chiar si rachete anti-tanc, fara a provoca insa nicio victima.

La Suez (nord-est), manifestantii au incendiat o cazarma de pompieri.

Presedinte al miscarii Asociatia nationala pentru schimbare, care pledeaza pentru reforme democratice si sociale, ElBaradei, fost sef al Agentiei internationale pentru energie atomica (AIEA), a cerut puterii "oprirea violentelor, a arestarii si a torturilor".

Vom reveni cu amanunte.