Zoni Weisz, un tigan olandez supravietuitor al Holocaustului, a tinut, joi, la Berlin, primul discurs al unui membru al acestei comunitati, cu ocazia zilei nationale de comemorare a victimelor nazismului, potrivit AFP. La mai bine de 65 de ani de la Holocaust, Zoni Weisz a tinut un discurs in fata Bundestagului, acuzand Romania, Bulgaria, Italia si Franta de faptul ca trateaza si astazi "in mod nedemn" comunitatea tiganeasca.

Discursul lui Zoni Weisz a avut loc cu ocazia aniversarii a 66 de ani de la eliberarea lagarului Auschwitz-Birkenau de trupele sovietice (27 ianuarie 1945). Incepand din 1996, aceasta zi este dedicata comemorarii victimelor nazismului.

Potrivit istoricilor, intre 220 si 500 de mii de tigani au fost exterminati in timpul Holocaustului, in conditiile in care aceasta comunitate numara aproximativ un milion de membri. Considerati de nazisti o "rasa inferioara", tiganii au fost persecutati, deportati in ghetouri si ucisi in timpul Holocaustului.

Zoni Weisz este singurul supravietuitor al Holocaustului din familia sa, deportata in 1944, pe cand el avea 7 ani. Parintii, surorile si fratele sau mai mic au fost ucisi la Auschwitz, el fiind singurul supravietuitor.

"In multe tari europene, noi suntem cea mai veche minoritate. Dar tiganii sunt tratati in mod nedemn, in special in tari din estul Europei, cum sunt Romania si Bulgaria. Si in cateva tari din vestul Europei, cum sunt Italia si Franta, membrii comunitatii noastre sunt victime ale discriminarii si traiesc in conditii nedemne, in ghetouri", a afirmat Zoni Weisz.

"Discriminarea, stigmatizarea si excluderea tiganilor sunt lucruri obisnuite", a incheiat el.

Potrivit AFP, comunitatea tiganeasca numara, in prezent, in jur de 10-12 milioane de membri in Europa.