Oamenii ar putea fi singuri in Univers, afirma Howard Smith, astrofizician la Harvard, care a constatat, dupa ce a analizat conditiile de viata de pe 500 de planete, ca acestea sunt mult prea dure pentru a permite aparitia vietii extraterestre, relateaza The Daily Telegraph.

Dr Smith crede ca aceste conditii extreme descoperite pana in prezent pe planetele din afara sistemului nostru solar ar putea reprezenta regula in Univers, iar conditiile favorabile de pe Terra ar putea fi unice.

"Am constatat ca toate celelalte planete si sisteme solare sunt foarte diferite de al nostru. Sunt foarte ostile formelor de viata, asa cum le cunoastem noi", explica savantul.

Un exemplu este steaua HD10180, care a starnit un mare entuziasm in momentul in care s-a descoperit ca o planeta de marimea Pamantului orbiteaza in jurul sau.

Dar asemanarile s-au dovedit superficiale. Planeta este prea aproape de soarele sau, ceea ce inseamna ca este foarte fierbinte si este bombardata cu radiatii.

Multe dintre planetele descoperite au orbite foarte eliptice, ceea ce genereaza variatii mari de temperatura care nu permit apei sa ramana in stare lichida, impiedicand astfel dezvoltarea vietii.

O alta echipa de oameni de stiinta afirmase recent ca sansa existentei vietii extraterestre pe o planeta nou descoperita similara Pamantului este de "100%".

Dr Smith respinge insa aceste afirmatii, spunand ca aceste planete sunt foarte diferite de Pamant si, chiar daca ar putea suporta forme de viata, oamenii nu ar putea intra niciodata in contact cu acestea.