Ministrul rus al apararii si-a atras numeroase critici dupa ce a declarat ca pustile Kalasnikov si Dragunov sunt "depasite moral", adaugand ca ia in considerare achizitionarea de arme automate din import, transmite FoxNews. Presa rusa a precizat ca declaratiile lui Anatoli Serdiukov au fost facute in cadrul unei intalniri pe care a avut-o cu membri ai Dumei de Stat inainte de Anul Nou. In cadrul unui plan de reforma a armatei ruse, Serdiukov a anuntat si cumpararea de arme automate din strainatate.

AK-47Foto: kalashnikov.guns.ru

Acelasi plan prevede si achizitionarea pentru marina rusa a unor nave franceze Mistral, vase capabile sa transporte elicoptere.

Potrivit informatiilor, mai multi ofiteri de rang inalt de la Moscova si experti militari s-au grabit sa ia apararea pustilor Kalasnikov si Dragunov, considerate "mandria armatei ruse".

Dmitri Shiraiev, care a realizat designul mai multor arme, a spus, citat de Pravda.ru: "Strainii recunosc ca armele automate rusesti sunt unele dintre cele mai bune din lume. Aratati-mi o pusca straina care ar putea concura cu una ruseasca in toate aspectele... Principala problema aici este ca Rusia nu are pe nimeni sa lucreze in industria armamentului din cauza salariilor mici. Cumpararea de arme din strainatate poate sa distruga complet aceasta industrie in Rusia".

La randul sau, Serghei Clussky, un fost membru al fortelor speciale, a declarat: "Actualul ministru al apararii nu este un militar de cariera - aceasta e problema. Cum poate vorbi el de avantajele si dezavantajele acestui tip de arma sau al altuia? Oameni care nu au opinii profesioniste in aceasta problema n-ar trebui sa ia decizii atat de importante". Clussky a aparat chiar si faptul ca teroristii din Caucaz "folosesc intotdeauna arme Kalasnikov si Dragunov", desi fondurile pe care le primesc din strainatate "le dau posibilitatea sa cumpere arme americane si din Franta".

FoxNews precizeaza ca pustile mitraliera Kalasnikov, in special AK-47, sunt o creatie a rusilor, care se mandresc cu asta. Realizata in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, AK-47 este considerata prima pusca de asalt "adevarata" din lume, fiind apeciata pentru durabilitatea sa in toate conditiile, usurinta utilizarii, acuratetea tragerii, costurile reduse de productie etc. Legenda militara spune ca un AK-47 poate fi ingropat in noroi, dezgropat dupa un an si folosit fara probleme.

Un analist militar american, generalul-maior in rezerva Bob Scales, a declarat ca nu este surprinzator ca Rusia cauta arme mai bune, afirmand ca "AK-47 este depasita, fiindca nu este o arma precisa".

Scales a spus ca e putin probabil ca rusii sa cumpere "prea curanmd" arme americane si israeliene, ci mai degraba se vor orienta spre pusca G-1, fabricata in Germania sau spre unele realizate in Franta si Marea Britanie.

Fostul ofiter sustine ca, spre deosebire de SUA unde armele sunt rezultatul ultimelor tehnologii, in Rusia ele sunt "o declaratie a culturii militare".

"Trebuie sa fie o arma a poporului. Trebuie sa fie o arma pe care orice elev de scoala o poate asambla si dezasambla, pe care orice taran poata invata sa o foloseasca in 10-15 minute", a declarat Scales.

In incheierea materialului, FoxNews noteaza ca, tinand cont ca pana in prezent s-au produs peste 110 de milioane de pusti Kalasnikov, "e putin probabil ca ele vor disparea prea curand".

Vezi mai jos o istorie a armei AK-47.