Papa Bendict al XVI-lea le-a spus preotilor prezenti sambata la Vatican ca trebuie sa consilieze mai bine cuplurile care doresc sa se casatoreasca, pentru a se asigura ca mariajul acestora va dura, transmite MSNBC. Suveranul Pontif a afirmat ca nicio persoana nu are dreptul absolut de a se casatori.

Papa si membrii Roman RotaFoto: Reuters

Papa a facut aceste declaratii in discursul anual tinut in fata preotilor din Tribunal Apostolicum Rotae Romanae, tribunalul de la Vatican care decide anularea casatoriilor, un proces prin care biserica declara in mod efectiv ca mariajul nu a avut loc niciodata.

Suveranul Pontif a spus ca problemele care permit anularea unei casatorii nu pot fi identificate mereu inainte. Insa, consilierea pre-maritala ar putea ajuta la evitarea "cercului vicios" al casatoriilor invalidate.

Papa a declarat ca dreptul la o nunta in biserica impune ca mireasa si mirele sa aiba intentia de a sarbatori si de a trai casatoria in "mod sincer si autentic".

"Nimeni nu poate sa pretinda ca are dreptul la o ceremonie nuptiala", a spus Papa Benedict, adaugand ca preotii au o obligatie pastorala importanta, respectiv aceea de a discerne daca femeia si barbatul care vor sa se casatoreasca sunt pregatiti si capabili sa faca pasul spre o casatorie valida.

MSNBC precizeaza ca ingrijorarea Vaticanului legata de anularea casatoriilor este directionata in special catre Statele Unite, unde in 2006 s-au inregistrat mai multe cazuri de anulare decat in intreaga lume la un loc.

Anul trecut, Papa a cerut celor din Roman Rota sa depuna mai multe eforturi pentru a incuraja cuplurile sa ramana impreuna.