Autoritatile din Bulgaria au retinut joi 14 ofiteri vamali care lucrau la Podul de peste Dunare cu Romania, acestia fiind acuzati ca escrocau straini, in principal turisti din afata spatiului Uniunii Europene, transmite Novinite. Radioul National bulgar a relatat ca unii dintre vamesi solicitau victimelor diferite sume in dolari si chiar dadeau rest daca hartia oferita de cei escrocati depasea valoarea ceruta de ofiterii vamali.

Alti vamesi acceptau doar spagi in euro si, daca strainii aveau asupra lor alta valuta, le cereau acestora sa mearga la casele de schimb valutar si sa o transfere in moneda europeana.

Autoritatile bulgare au afirmat ca mai exista un scenariu folosit de vamesi, atunci cand strainii refuzau sa dea spaga. In acest caz, vamesii le perchezitionau masinile, insusindu-si tigari, sticle de bauturi si alte produse.

Ministrul bulgar de Interne, Tvetan Tvetanov, a declarat ca 10 vamesi au fost retinuti pentru 72 de ore, in timp ce alti patru au fost eliberati pe cautiune.

"Informatiile au fost primite din mai multe surse. Am avut propriile noastre informatii, insa au existat si plangeri ale cetatenilor impotriva vamesilor care lucrau la podul peste Dunare, pe care-i acuzau de escrocherie. Am actionat si am implementat masurile necesare. Operatiunea a durat trei luni", a declarat Rumen Ganev, seful Directoratului Securitatii Interne din cadrul Ministerului bulgar de Interne.

Potrivit declaratiilor acestuia, numarul mare de vamesi retinuti s-a datorat atat duratei operatiunii, dar si faptului ca si alti angajati au fost prinsi cerand spaga.

"Lucram de-a lungul intregii frontiere bulgare. Aceasta este una din prioritatile Directoratului nostru", a spus Ganev.