Deputatii europeni fac apel la parlamentul lituanian pentru a respinge proiectul de lege care ar pedepsi "promovarea publica a relatiilor homosexuale". In plus, minorii ar trebui sa poata accesa liber informatii despre homosexualitate, se mentioneaza in rezolutia adoptata, citata de serviciul de presa al Parlamentului European.

Aceasta rezolutie, propusa de grupurile politice S&D, ALDE, Grupul Verzilor/EFA si GUE/GNL, a fost declansata de "o serie de evenimente ingrijoratoare", au declarat deputatii europeni, cum ar fi adoptarea in Lituania a legii privind protectia minorilor impotriva efectelor daunatoare ale informatiilor publice, incercarea autoritatilor locale de a interzice organizarea de marsuri ale homosexualilor si utilizarea de catre anumiti politicieni si parlamentari a unui limbaj amenintator sau care incita la ura.

Proiectul de lege pentru modificarea Codului infractiunilor administrative prevede sanctionarea "promovarii publice a relatiilor homosexuale" cu o amenda intre 580 si 2.900 de euro. Aceste modificari ar putea incrimina aproape orice mesaj, caracterizare sau informatie cu caracter public privind homosexualitatea, subliniaza un raport al Agentiei pentru Drepturi Fundamentale, prezentat membrilor Parlamentului European in noiembrie 2010.

Parlamentul European considera ca propunerile de amendamente sunt contrare constitutiei lituaniene, o parere de asemenea exprimata de ministrul lituanian de justitie. Presedinta Dalia Grybauskaite (fost comisar UE) a denuntat si ea proiectele de lege homofobe ca fiind daunatoare pentru cetatenii lituanieni si imaginea tarii.

In iunie 2009, Parlamentul lituanian (Seimas) votase deja modificarea legii privind protectia minorilor impotriva efectelor daunatoare ale informatiilor publice, interzicand accesul minorilor la informatii despre homosexualitate.

"Nici o cercetare credibila nu indica faptul ca educarea copiilor si a tinerilor cu privire la sexualitate le poate afecta orientarea sexuala (...) Educatia despre diversitatea sexuala incurajeaza toleranta si acceptarea diferentelor", sustin insa deputatii europeni.