Aproape 50 de persoane au fost ucise, sambata, in violentele izbucnite la cel putin doua inchisori din Tunisia, anunta BBC, care relateaza ca situatia in aceasta tara este in continuare tensionata, dupa fuga presedintelui Zine El Abidine Ben Ali.

Situatie tensionata in TunisiaFoto: Reuters

Cel mai sangeros incident s-a petrecut sambata in orasul Monastir, din nord-estul Tunisiei, unde cel putin 42 de persoane au murit intr-un incendiu izbucnit la o inchisoare. Identitatile victimelor, precum si cauza izbucnirii focului, nu au fost inca stabilite, insa, potrivit relatarilor, detinutii ar fi incercat sa evadeze provocand o razmerita si incendiind saltelele.

"Intreaga inchisoare a fost cuprinsa de flacari, mobila, saltele, totul", a povestit un martor ocular pentru Reuters.

In inchisoarea din orasul Mahdia, estul Tunisiei, cel putin cinci persoane au fost ucise dupa ce fortele de ordine au deschis focul asupra detinutilor care incercau sa evadeze, a declarat un oficial local pentru Associated Press. Potrivit oficialului, directorul inchisorii a eliberat apoi sute de detinuti, pentru a impiedica declansarea unui macel sangeros.

Revolte violente si tentative de evadare au avut loc la mai multe inchisori din tara, precizeaza BBC.

In capitala Tunis, unde este mentinuta starea de urgenta, au loc jafuri, incendieri si lupte de strada, iar sute de soldati patruleaza prin oras.

Violentele au continuat si dupa ce seful parlamentului, Foued Mebazaa, a preluat oficial functia de presedinte interimar al tarii, in locul lui Zine El Abidine Ben Ali, care a fugit vineri din tara si s-a refugiat in Arabia Saudita.

Mebazaa a declarat ca i-a cerut premierului Mohammed Ghannouchi sa formeze un guvern de unitate nationala. Toate partidele politice, inclusiv de opozitie, vor fi consultate, a spus Mebazaa intr-un mesaj televizat, dupa depunerea juramantului.

Potrivit constitutiei tarii, noi alegeri prezidentiale vor trebui organizate in termen de 60 de zile.