Fostul presedinte tunisian Zine El Abidine Ben Ali, indepartat vineri de la putere la presiunea protestelor de strada, isi petrece, sambata, prima zi in exil, in Arabia Saudita. Fostul lider tunisian a cerut insa discretie deplina in legatura cu sederea sa in aceasta tara, astfel ca autoritatile saudite au refuzat sa ofere vreo informatie privind resedinta acestuia sau durata sejurului sau, scrie AFP. Intre timp, in Tunisia, autoritatile depun eforturi pentru a restabili ordinea in tara, a anuntat premierul Mohammed Ghannouchi.

Armata incearca sa restabileasca ordinea in Tunisia, dupa inlaturarea presedintelui Ben AliFoto: Reuters

Mai multi martori citati de AFP au declarat ca au vazut, noaptea trecuta, un convoi oficial indreptandu-se spre luxosul cartier saudit al-Hamra, situat in apropiere de tarmul marii, la scurt timp dupa ce avionul lui Zine El Abidine Ben Ali a aterizat in Arabia Saudita.

Fostul lider tunisian a ajuns in Arabia Saudita in noaptea de vineri spre sambata, in orasul Jeddah din vestul tarii (port la Marea Rosie), insotit de sase membri ai familiei sale, potrivit unor surse citate de AFP.

"Guvernul saudit l-a primit in Regat pe presedintele Zine El Abidine Ben Ali impreuna cu familia sa, avand in vedere circumstantele exceptionale in care se afla poporul tunisian", a anuntat Executivul saudit, intr-un comunicat.

Potrivit AFP, Franta a refuzat, vineri, sa il primeasca pe Zine El Abidine Ben Ali dupa fuga sa din tara, in ciuda faptului ca fostul presedinte tunisian a fost considerat, ani la rand, un apropiat al Parisului, gratie politicii sale de dezvoltare economica si a luptei impotriva islamistilor. De altfel, Parisul a mentinut un limbaj diplomatic extrem de prudent de la izbucnirea crizei tunisiene, facand apel la calm si la incetarea violentelor si cerand organizarea de alegeri libere.

Zine El Abidine Ben Ali, aflat la putere de 23 de ani, a parasit vineri Tunisia, dupa protestele de strada fara precedent impotriva regimului sau, dupa ce autoritatile au incercat reprimarea sangeroasa a acestora.

Tunisienii au iesit pe strazi in numar mare pentru a protesta impotriva politicilor economice ale guvernului, iar protestele au degenerat in violenta odata cu sinuciderea unui protestatar caruia autoritatile i-au retras autorizatia de a vinde legume.

Revoltele au continuat si dupa ce presedintele a demis guvernul si a anuntat alegeri anticipate, protestatarii cerand demisia presedintelui, care detine puterea inca din 1987.

Vineri, armata tunisiana a intrat in capitala si a cucerit pozitii cheie din oras, inclusiv palatul prezidential, cladirile ministerelor si aeroportul international, dupa ce tara a fost afectata de proteste ample ce dureaza inca de la jumatatea lunii decembrie. Primul ministru tunisian a preluat puterea dupa ce presedintele Zine El Abidine Ben Ali a fugit din tara vineri dupa-amiaza.

Consiliul Constitutional: Functia de sef al statului va fi preluata de presedintele parlamentului

Consiliul Constitutional din Tunisia a anuntat sambata ca, potrivit constitutiei acestei tari, presedintele parlamentului, si nu prim-ministrul, trebuie sa asigure interimatul functiei de sef al statului, transmite Reuters.

Premierul tunisian Mohamed Ghannouchi a aparut, vineri seara, la postul public de televiziune, anuntand ca va asigura conducerea interimara a tarii, in locul presedintelui fugar Zine El Abidine Ben Ali.

Potrivit Consiliul Constitutional, in urma inlaturarii definitive a lui Ben Ali, "postul de presedinte al tarii este acum definitiv vacant", iar legea fundamentala prevede ca seful legislativului urmeaza sa ocupe temporar functia de sef al statului, pana la organizarea de noi alegeri prezidentiale, in termen de 60 de zile.

Presedintele parlamentului tunisian este Fouad Mebazaa.

Premierul Ghannouchi, care sambata dimineata se afla in negocieri cu partidele de opozitie pentru formarea unui nou guvern, nu a transmis deocamdata nicio reactie oficiala la anuntul consiliului, cea mai inalta autoritate constitutionala in aceasta tara.