Inalti oficiali polonezi prezenti in avionul fostului presedintelui Lech Kaczynski au facut presiuni asupra echipajului sa aterizeze, in ciuda avertismentelor rusesti si a conditiilor meteorologice nefavorabile, iar in sangele sefului armatei aerului a fost descoperit alcool, arata rezultatele finale ale raportului privind tragedia de la Smolensk, relateaza AFP.

Membrii echipajului polonez se temeau ca Lech Kaczynski "ar fi innebunit" daca s-ar fi anulat aterizarea, arata inregistrarile audio.

Potrivit acestui raport, avionul lui Lech Kaczynski a dorit sa aterizeze in ciuda avertismentelor transmise de reprezentantii aeroportului, se arata in raportul final asupra accidentului, transmis miercuri partii poloneze de catre Comisia tehnica a Comitetului interstatal pentru aviatie (MAK).

In data de 10 aprilie 2010, avionul prezidential Tupolev Tu-154, cu 96 de persoane la bord, printre care presedintele Lech Kaczynski, sotia sa si numerosi oficiali de rang inalt, s-a prabusit in timp ce incerca sa aterizeze pe aeroportul Smolensk (vestul Rusiei). Nu a existat niciun supravietuitor.

In 24 decembrie 2010, Varsovia a calificat versiunea initiala a raportului drept "inacceptabila", solicitand includerea in versiunea finala a constatarilor partii poloneze.