Sudan: Referendum pentru secesiunea celei mai mari tari africane
"Este un moment istoric, pe care sudanezii din sud il asteptau", a declarat liderul sudist Salva Kiir, dupa ce a votat la Juba, capitala Sudanului de Sud.
Circa patru milioane de "sudisti" sunt asteptati la urne pentru a vota in favoarea mentinerii unitatii tarii sau a secesiunii.
Birourile de vot vor fi deschise intre orele locale 8.00 si 17.00, scrutinul urmand sa dureze o saptamana. Pentru aprobarea secesiunii este necesara majoritatea simpla a voturilor, insa pentru validarea optiunii de mentinere a unitatii tarii este necesar votul a cel putin 60% dintre alegatorii inscrisi in listele electorale.
Scrutinul reprezinta unul dintre punctele esentiale ale acordului de pace global care a pus capat, in 2005, celui de-al doilea razboi civil dintre nord si sud. Conflictul s-a soldat cu doua milioane de morti si patru milioane de refugiati.

VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO De ce nu pot să aleg tipul de vaccin cu care mă vaccinez?
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
INTERVIU Răsvan Radu, UniCredit: Au scăzut mult cererile de suspendare la plată a ratelor în ianuarie-februarie 2021 față de 2020
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
printre cele mai vinovate tari care sunt complice la producerea razboaielor civile sunt franta, belgia, anglia, olanda, sua.
din cauza ca multi locuitori sunt analfabeti pot fi usor manipulati. in sudan, in sudul sudanului exista grupari pseudo crestine foarte violente, in nord la fel sunt grupuri musulmane extremiste. in timp ce este razboi civil si foamete marile companii au profit de 1000/100 din bogatiile celei mai mari tari din africa.
in somalia la fel, sa nu uitam de congo, rwanda, africa de sud si mai nou de coasta de fildes.
unde este ONU? undesunt SUA sa opreasca aceste nedreptati.
in africa exista dupa parerea mea un genocid pentru ca sunt lasati milioane de oameni, milioane de copii sa moara de foame, sunt triburi inarmate si sunt lasati sa se omoare intre ei fara ca nimeni sa nu intervina in timp ce minele din congo, plantatiile de cacao din coasta de fildes, minele din sudan si somalia sunt protejate si aparate de legiunea straina si alte trupe paramilitare multe companii respectate sunt complice la aceste crime si sustin financiar acest dezastru.
africarai a ajuns sa reprezinte adevarata fata a omenirii - violenta salbatica si primitiva
Apoi mai sint liderii locali, fiecare cite un mic sef sau dictator in devenire, cu ginduri de marire.
Si oricum nu exista nimeni pe lumea asta sa incerce sa rezolve problemele altora fara vreun interes. Filantropia sau ajutorul dezinteresat se aplica doar in cazuri particulare, punctuale, mult mai mici ca gravitate, nu cind toata lumea se razboieste cu toata lumea.
Problema e mult prea complexa ca s-o rezolvam noi din pix, imediat, cu niste pareri aruncate.
bineinteles ca in acest razboi murdar si in acest genocid de unii realizat cu buna intentie iar de altii ca indirect este sustinut de multe state (rusia, china, tari arabe), inclusiv de romania (o parte din armele fabricate in romania ajung direct sau indirect in astfel de state africane).
e aiurea intr-adevar pentru ca noi nu putem schimba nimic aici pe plan local in romania (maine pretul benzinei va fi de 7 lei), si asa este noua ne trebuie sa postam comentarii despre africa.
e vorba de marile companii transnationale, marile corporatii care finanteaza peste tot razboaie murdare.
nu vreau sa cad in teoria conspiratiei si sa vorbesc aiurea.
scriam si eu o parere
oricum site-ul wikileaks va dezvalui multe dovezi care pana ieri erau la categoria teoria conspiratiei referitor si la africa.
si printre altele iti recomand cateva documentare despre africa, despre diamante s-au facut mai multe dar si despre alte teme.
Pacat ca dramele continentului african apar la TV / presa foarte, foarte rar.