Coreea de Sud, Rusia si Slovacia au anuntat sambata primele masuri de precautie legate de importurile de carne din Germania, unde mii de crescatorii de pasari si porci sunt inchise ca urmare a contaminarii cu dioxina a hranei pentru animale, relateaza AFP.

In Germania, anchetatorii incearca in continuare sa stabileasca sursa de contaminare, suspiciunile indreptandu-se catre o firma din nordul tarii, producatoare de hrana pentru animale.

Coreea de Sud a anuntat sambata suspendarea importurilor de carne de porc din Germania, masura pe care purtatorul de cuvant al comisarului european pentru Sanatate John Dalli a apreciat-o drept disproportionata. "Coreea de Sud ne-a transmis ca suspenda importurile de carne de porc de provenienta germana, fiind, din cate stim, singura tara terta care ia o astfel de masura", a afirmat Frederic Vincent.

Bruxelles-ul considera ca nu este necesara interzicerea exporturilor de carne provenita din Germania, "deoarece fermele sunt blocate, iar produsele livrate deja sunt blocate in asteptarea rezultatelor analizelor", a precizat Vincent.

Agentia rusa pentru supravegherea agriculturii a anuntat ca va intensifica masurile de control asupra produselor din carne importate din Germania si din alte tari europene, fara a preciza insa care sunt acestea.

La randul sau, Slovacia a anuntat suspendarea temporara a comercializarii de oua si carne de pasare importate din Germania si a anuntat controale in magazine si depozite.

150.000 de tone de hrana pentru porci si pasari de curte au fost contaminate cu dioxina, dupa datele comunicate de guvernul german. Firma Harles und Jentsch a livrat grasimile industriale contaminate catre 25 de producatori de hrana furajera. Folosind si materii prime din import, firma isi exporta produsele in toata Europa.