Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, a anuntat ca va publica, in luna aprilie, o carte "foarte personala" in care intentioneaza sa descrie lupta sa pentru "a stabili o noua relatie intre populatie si guverne", potrivit AFP: "Sper ca aceasta carte va fi unul dintre documentele-coloana vertebrala ale generatiei noastre", a afirmat Assange intr-un comunicat al editurii scotiene Canongate Books.

Julian AssangeFoto: Reuters

"In aceasta carte foarte personala, voi explica lupta noastra pentru a impune o noua relatie intre populatiile si guvernele lumii", a explicat fondatorul WikiLeaks.

Prima carte a lui Julian Assange va "dezvolta psihologia" WikiLeaks, relatand "viata fascinanta" a lui Julian Assange, un om "viu, care ne-a obligat sa regandim in maniera radicala ideile findamentale privind transparenta, democratia si puterea", a aratat editura Canongate, intr-un comunicat.

Fondatorul WikiLeaks anuntase inca din luna decembrie, intr-un interviu, ca a semnat un contract de 1,2 milioane de euro pentru autobiografia sa, adaugand ca acesti bani il vor ajuta sa se apere impotriva acuzatiilor de agresiune sexuala pentru care este anchetat in Suedia.

Australianul a fost arestat la inceputul lunii decembrie in Marea Britanie, in baza unui mandat european emis de Suedia. Politia londoneza a afirmat ca impotriva fondatorului Wikileaks exista 4 capete de acuzare - unul referitor la constrangerea victimelor, doua la molestari sexuale si unul de viol, toate comise in august 2010.

El a sustinut, ulterior, ca organizatia sa, impreuna cu el, face obiectul unei anchete agresive din partea autoritatilor americane, dupa ce a dat publicitatii circa 250.000 de telegrame diplomatice.

Pe 16 decembrie, Assange a fost eliberat pe cautiune de catre autoritatile britanice dupa noua zile petrecute in inchisoarea londoneza Wandsworth. Australianul a promis atunci ca va dovedi ca toate acuzatiile care ii sunt aduse sunt false.

"Riscul de care ne-am temut mereu este extradarea in SUA si asta pare sa fie din ce in ce mai serios si din ce in ce mai probabil", a spus Assange, aflat intr-o casa din apropierea orasului Norwich, de unde nu are voie sa iasa, sub termenii eliberarii conditionate, decat la anumite ore.

La inceputul acestui an, Julian Assange a anuntat, intr-un interviu acordat televiziunii al-Jazeera, ca, in cazul mortii sale sau al incarcerarii pe termen lung, grupul sau va face publice toate documentele secrete pe care le detine: "Daca vom fi fortati, am putea recurge la un gest extrem si am putea da publicitatii fiecare fila la care avem acces".

Fondatrul Wikileaks a precizat ca 2.000 de site-uri sunt pregatite sa publice aceste informatii, site-uri ce se afla, in prezent, sub protectia unei parole puternice.

Julian Assange a fost declarat Omul Anului 2010 de prestigiosul cotidian francez Le Monde, in urma voturilor cititorilor de pe site-ul publicatiei.