Statele Unite vor sustine orice rezolvare a conflictului transnistrean care presupune pastrarea suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova, a declarat vicepresedintele american Joe Biden, aflat vineri intr-o vizita oficiala la Chisinau. Oficialul american a mai spus ca SUA sprijina, de asemenea, aspiratiile europene ale Moldovei, relateaza Reuters.

Referindu-se la chestiunea conflictului inghetat din Transnistria, regiune controlata de 20 de ani de separatistii pro-rusi, Biden a facut apel la reluarea urgenta a "negocierilor oficiale, cu o agenda reala", dar a precizat ca SUA vor aproba doar o solutie care sa recunoasca suveranitatea Republicii Moldova fata de regiunea separatista.

"America va sustine un acord (de rezolvare a conflictului transnistrean - n.r.), dar nu orice acord, ci unul care sa pastreze suveranitatea si integritatea teritoriala a Republicii Moldova. Transnistria se afla in R. Moldova", a insistat Biden.

Joe Biden a sosit vineri dimineata la Chisinau, venind de la Moscova, aceasta fiind cea mai "inalta" vizita a unui oficial american in Republica Moldova.

Dupa intrevederea cu premierul moldovean Vlad Filat, principala figura politica a coalitiei pro-occidentale din aceasta tara, Biden a anuntat ca Statele Unite sustin intru totul obiectivele de integrare europeana ale R. Moldova.

"Credem ca viitorul R. Moldova trebuie sa fie in Uniunea Europeana. Sunteti o tara europeana. Trebuie sa fiti, si veti fi, total integrati in structurile europene", a spus vicepresedintele SUA.

Desi coalitia lui Vlad Filat a iesit castigatoare in urma alegerilor legislative din noiembrie, invingandu-i pe comunisti, nu se stie inca daca aceasta va putea depasi blocajul parlamentar ce a lasat tara fara un presedinte cu mandat intreg timp de peste 18 luni deja si a intarziat implementarea unor reforme vitale, noteaza Reuters.

Ulterior, intr-un discurs sustinut in centrul Chisinaului, vicepresedintele SUA a laudat progresele inregistrate de Republica Moldova in ultima perioada, dar a precizat ca Guvernul mai are mult de muncit, relateaza portalul Unimedia.md.

"Impreuna cu presedintele Barack Obama am urmatit aceasta lupta a dvs si ne-am bucurat pentru succesul R. Moldova. Suntem hotarati sa va sustinem economic. Aplaudam succesul dvs, insa voi spune clar - Guvernul dvs are inca multe de facut la capitolul coruptie si combaterea traficului de fiinte umane", a declarat inaltul demnitar american.