​Armata Israelului se pregatea, la sfarsitul anului 2009, pentru un razboi de amploare in Orientul Mijlociu, cel mai probabil impotriva Hamas sau Hezbollah, se arata intr-o telegrama a diplomatiei americane pusa la dispozitie de Wikileaks cotidianului din Oslo, potrivit AFP.

"Pregatesc armata israeliana pentru un razboi la scara larga, pentru ca este mai usor sa te adaptezi la o scara mai mica decat invers," ar fi declarat generalul Gabi Ashkenazi, potrivit telegramei de la ambasada americana din Tel Aviv.

Documentul, citat de cotidianul Aftenposten, este datat 15 noiembrie 2009.

"Amenintarea cu rachete impotriva Israelului este mai serioasa decat oricand. De aceea, Israelul pune accentul in primul rand pe apararea antirachetam" a spus acesta, avertizand ca Hamas in Gaza si Hezbollah in Liban reprezinta cele mai mari amenintari.

Razboiul din Fasia Gaza, incheiat pe 18 ianuarie 2009, a ucis 1.400 de persoane, in mare parte civili palestinieni, si 13 israelieni. Israelul a fost aspru criticat pentru ca a pus in pericol vietile civililor.

Potrivit documentului, Ashkenazi a declarat ca Israelul nu va accepta data viitoare "nicio restrictie asupra actiunilor armate din zonele populate", insistand ca armata nu a atacat niciodata in mod intentionat obiective in care se aflau civili.