Fondatorul Wikileaks, Julian Assange, a anuntat ca, in cazul mortii sale sau al incarcerarii pe termen lung, grupul sau va face publice toate documentele secrete pe care le detine. Julian Assange a facut aceasta declaratie in cadrul unui interviu acordat televiziunii al-Jazeera si citat de Novinite.com: "Daca vom fi fortati, am putea recurge la un gest extrem si am putea da publicitatii fiecare fila la care avem acces", a afirmat Julian Assange.

Julian AssangeFoto: Reuters

Fondatrul Wikileaks a precizat ca 2.000 de site-uri sunt pregatite sa publice aceste informatii, site-uri ce se afla, in prezent, sub protectia unei parole puternice.

In interviul acordat al-Jazeera, Julian Assange a mai dezvaluit ca multi lideri arabi au legaturi apropiate cu CIA, iar mai multe tari arabe ar fi infiintat centre unde Washington-ul trimite suspecti de terorism pentru a fi interogati, inclusiv sub tortura.

Intr-un alt interviu, aparut cu o zi inaintea Craciunului, Julian Assange afirmase ca exista "mari sanse" sa fie ucis intr-o inchisoare din SUA, in cazul in care va fi extradat din Marea Britanie, pentru acuzatiile de spionaj care i se aduc.

Australianul a fost arestat la inceputul lunii decembrie in Marea Britanie, in baza unui mandat european emis de Suedia. Politia londoneza a afirmat ca impotriva fondatorului Wikileaks exista 4 capete de acuzare - unul referitor la constrangerea victimelor, doua la molestari sexuale si unul de viol, toate comise in august 2010.

El a sustinut, ulterior, ca organizatia sa, impreuna cu el, face obiectul unei anchete agresive din partea autoritatilor americane, dupa ce a dat publicitatii circa 250.000 de telegrame diplomatice.

Pe 16 decembrie, Assange a fost eliberat pe cautiune de catre autoritatile britanice dupa noua zile petrecute in inchisoarea londoneza Wandsworth. Australianul a promis atunci ca va dovedi ca toate acuzatiile care ii sunt aduse sunt false.

"Riscul de care ne-am temut mereu este extradarea in SUA si asta pare sa fie din ce in ce mai serios si din ce in ce mai probabil", a spus Assange, aflat intr-o casa din apropierea orasului Norwich, de unde nu are voie sa iasa, sub termenii eliberarii conditionate, decat la anumite ore.

Julian Assange a fost declarat Omul Anului 2010 de prestigiosul cotidian francez Le Monde, in urma voturilor cititorilor de pe site-ul publicatiei.