Peste 10 milioane dintre cei care traiesc astazi in Marea Britanie - aproape o cincime din populatie - vor ajunge la varsta de 100 de ani, arata datele prezentate joi de Departamentul pentru Munca si Pensii din aceasta tara, transmite Reuters.

Potrivit estimarii guvernului britanic, peste jumatate dintre acesti viitori centenari au acum varste cuprinse intre 16 si 50 de ani.

Cresterea sperantei de viata inseamna ca multe milioane de britanici isi vor petrece circa o treime din viata la pensie, a explicat secretarul de stat pentru pensii, Steve Webb.

"Aceste date incredibile ne arata cat de important este sa ne pregatim pentru mai tarziu in viata. Milioane dintre noi isi vor petrece in jur de o treime din viata sau mai mult ca pensionari. De aceea reformam sistemul de pensii, pentru a-l face viabil pe termen lung si pentru a fi siguri ca oamenii pot avea parte de o pensie decenta dupa retragerea din activitatea profesionala", a spus Webb.

Guvernul condus de conservatorul David Cameron a anuntat in octombrie ca varsta de pensionare va creste pana la 66 de ani, atat pentru femei cat si pentru barbati, pana in 2020. In prezent, varsta legala de pensionare in Marea Britanie este de 65 de ani pentru barbati si 60 de ani pentru femei.

Aceste ultimele date, bazate pe proiectiile oficiale privind evolutia populatiei, arata ca numarul centenarilor din Marea Britanie, in prezent de peste 11.800, va atinge jumatate de milion pana in 2066, incluzand si un numar de circa 7.700 de persoane cu varste peste 110 ani.

Potrivit CIA World Factbook, durata medie de viata in Marea Britanie a fost estimata in 2010 la 79,92 de ani.