Accidentul aviatic in care si-a pierdut viata presedintele polonez Lech Kaczynski (10 aprilie), scandalul de spionaj si "schimbul" de spioni dintre Rusia si Statele Unite (luna iulie), atentatul de la metroul moscovit, soldat cu moartea a 39 de persoane (29 martie), cutremurul din Haiti soldat cu 250 de mii de victime (12 ianuarie), inaugurarea celei mai inalte cladiri din lume (Dubai, luna ianuarie), operatiunea de salvare a celor 33 de mineri chilieni blocati timp de 69 de zile in subteran si, evident, scandalul iscat de dezvaluirile site-ului Wikileaks sunt evenimentele care au tinut capul de afis in anul 2010 in lume.

Agentia AFP a realizat o sinteza a celor mai importante evenimente din 2010, in ordine cronologica:

  • IANUARIE

1 ianuarie - Atentat sinucigas cu masina-capcana soldat cu moartea a 101 oameni in Pakistan.

12 ianuarie - Inaugurarea celei mai inalte cladiri din lume, Burj Dubai (828 de metri).

12 ianuarie - un cutremur puternic loveste statul Haiti, numarul victimelor fiind estimat la 250 de mii.

25 ianuarie - un avion de pasageri cu 90 de persoane la bord, apartinand unei companii aeriene din Etiopia, se prabuseste in Marea Mediterana, la cateva minute dupa decolarea de pe aeroportul din Beirut. Nu exista supravietuitori.

26 ianuarie - "Avatar" devine filmul cu cele mai mari incasari din istorie, la doar 39 de zile dupa lansarea in cinematografe.

  • FEBRUARIE

18 februarie - Barack Obama starneste criticile Chinei, dupa o intalnire istorica cu liderul spiritual tibetan aflat in exil, Dalai Lama.

25 februarie - politicianul pro-rus Victor Ianukovici depune juramantul ca presedinte al Ucrainei, dupa ce il infrange in alegeri pe fostul lider pro-occidental de la Kiev, Viktor Yuschenko.

27 februarie - un cutremur puternic, urmat de o alerta de tsunami, loveste orasul chilian Concepcion, lasand in urma 700 de morti.

  • MARTIE

7 martie - "The Hurt Locker" este marele castigator al Premiilor Oscar.

22 martie - Controversata reforma a sanatatii, unul dintre cele mai importante obiective in mandatul lui Barack Obama, este adoptata de Camera Reprezentantilor. Gratie acestei reforme istorice, un numar suplimentar de 32 de milioane de cetateni americani ar urma sa beneficieze de asigurare medicala.

26 martie - Seulul anunta ca o nava militara sud-coreeana, cu 104 oameni la bord, s-a scufundat in apropiere de granita cu Coreea de Nord. Ulterior, Seulul a acuzat Phenianul ca ar fi atacat cu torpile nava care ulterior s-a scufundat.

29 martie - Atentat comis de doua femei-kamikaze la metroul moscovit, soldat cu moartea a 39 de oameni.

  • APRILIE

10 aprilie - presedintele polonez Lech Kaczynski si alti inalti oficiali de la Varsovia isi pierd viata in accidentul aviatic de la Smolensk (Rusia), soldat cu moartea tuturor celor 96 de persoane aflate la bord.

12 aprilie - presedintele rus Dmitri Medvedev si omologul sau american Barack Obama semneaza Tratatul START, acord istoric incheiat in vederea reducerii armelor nucleare strategice.

14 aprilie - eruptia unui vulcan islandez inchide mai multe aeroporturi si paralizeaza traficul aerian in Europa si deasupra Atlanticului timp de aproape 3 saptamani.

14 aprilie - un puternic cutremur loveste nord-vestul Chinei, lasand in urma 2.000 de morti.

20 aprilie - platforma petroliera "Deepwater Horizon" din Golful Mexicului, detinuta de compania British Petroleum, a explodat in lungul coastei statului Louisiana si a ucis 11 muncitori. Doua zile mai tarziu, platforma s-a scufundat si apoi a fost descoperita o fisura in putul de extractie. Evenimentul este considerat cea mai mare scurgere de petrol din istorie si a fost catalogat de Barack Obama drept "un dezastru ecologic urias si posibil fara precedent". Putul de extractie avea sa fie sigilat definitiv la 19 septembrie.

  • MAI

2 mai - ministrii Finantelor din Zona euro aproba un imprumut in valoare de 110 miliarde de euro pentru a salva Grecia de la faliment. 80 de miliarde de euro provin de la FMI.

6 mai - Conservatorii lui David Cameron castiga alegerile din Marea Britanie.

10 mai - Uniunea Europeana, FMI şi şefii marilor bănci centrale au elaborat un pachet de intervenţie de urgenţă în valoare de circa 750 miliarde euro (1.000 miliarde de dolari), menit să stabilizeze pieţele financiare şi să rezolve criza din Grecia. Programul convenit de liderii lumii financiare, în cadrul unor discuţii maraton, este cea mai mare acţiune guvernamentală coordonată internaţional de la intervenţia G20 care a urmat falimentului Lehman Brothers în septembrie 2008.

10 mai - Statele Unite anunta reluarea convorbirilor de pace intre Israel si Palestina.

31 mai - Marina israeliana ataca un convoi maritim turcesc care incerca sa forteze blocada pentru a transporta ajutoare internationale in Fasia Gaza, incident soldat cu 9 morti.

  • IUNIE

29 iunie - Acord comercial istoric incheiat intre China si Taiwan, dupa 60 de ani in care legaturile economice dintre cele doua tari fusesera intrerupte.

  • IULIE

8 iulie - doctorii francezi anunta ca au realizat cu succes primul transplant integral de fata din lume.

9 iulie - Statele Unite si Rusia fac "schimb" de spioni - Washingtonul extradeaza 10 spioni arestati pe teritoriul SUA, in "schimbul" a patru agenti americani retinuti la Moscova.

12 iulie - Elvetia anunta ca cineastul Roman Polanski, acuzat de abuz sexual intr-un caz ce dateaza din 1977, nu va fi extradat in SUA.

29 iulie - Rusia este lovita de un val de canicula fara precedent, seceta si incendii devastatoare de vegetatie.

  • AUGUST

7 august - peste 1.700 de oameni ucisi sau dati disparuti in urma unei alunecari de teren masive in Zhouqu, zona de munte din provincia chineza Gansu din nord-vestul Chinei.

31 august - la 7 ani de la invazia din Irak, trupele americane isi incheie oficial misiunea de lupta.

  • SEPTEMBRIE

5 septembrie - Gruparea separatista basca ETA anunta incetarea violentelor, dupa 42 de ani de actiuni ofensive, parte a luptei pentru independenta Tarii Bascilor. ETA nu a precizat insa daca este vorba despre o incetare a focului temporara sau definitiva.

16 septembrie - expulzarea, de catre Franta, a imigrantilor ilegali tigani starneste controverse.

29 septembrie - serviciile secrete occidentale sustin ca militanti al-Quaida din Pakistan planuiesc atentate in Marea Britanie, Franta si Germania.

  • OCTOMBRIE

8 octombrie - Activistul chinez Liu Xiaobo, aflat intr-o inchisoare din China, primeste Premiul Nobel pentru Pace. Beijingul refuza sa il elibereze din inchisoare, pentru ca lui Liu Xiaobo sa ii fie inmanat premiul.

13 octombrie - 33 de mineri chilieni blocati de 69 de zile in subteranul minei San Jose sunt salvati.

27 octombrie - Parlamentul francez adopta reforma sistemului de pensii sustinuta de Nicolas Sarkozy, in ciuda protestelor de strada masive.

31 octombrie - Dilma Rousseff prima femeie aleasa presedinte al Braziliei.

  • NOIEMBRIE

2 noiembrie - Republicanii isi asigura majoritatea in Camera Reprezentantilor din SUA, insa nu si in Senat, in urma alegerilor partiale din Statele Unite, intr-un scrutin considerat o infrangere pentru Barack Obama.

20 noiembrie - Papa Benedict al XVI-lea prezinta scuzele Vaticanului in fata victimelor abuzurilor sexuale comise de clericii irlandezi si anunta ca Vaticanul va demara o investigatie asupra diocezelor irlandeze, a seminariilor si a celorlalte institutii religioase afectate de scandalul pedofiliei.

23 noiembrie - pentru prima data dupa razboiul coreean din 1950-1953, Coreea de Nord trage mai multe obuze asupra unei insule sud-coreene locuite, incendiind mai multe cladiri si provocand moartea sau ranirea a cativa soldati sud-coreeni si civili. Trupele sud-coreene aflate pe insula au ripostat cu tiruri de artilerie.

28 noiembrie - site-ul Wikileaks incepe sa dea publicitatii cele 250.000 de telegrame diplomatice continand discutii intre Washington si ambasade din intreaga lume.

  • DECEMBRIE

12 decembrie - atentat terorist comis de un kamikaze la Stockholm, soldat cu un mort si doi raniti.

16 decembrie - Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, este eliberat pe cautiune dupa 9 zile petrecute intr-o inchisoare din Marea Britanie, asteptand o posibila extradare in Suedia.

19 decembrie - haos in transporturile din Europa, din cauza unui val de ninsori.

27 decembrie - Un tribunal din Moscova il declara vinovat de spalare de bani pe ex-magnatul rus Mihail Hodorkovski, fostul patron al companiei petroliere Yukos, care va mai trebui sa mai ispaseasca o pedeapsa de 6 ani dupa gratii. Decizia provoaca reactii dure ale Occidentului, care sustine ca sentinta justitiei ruse ar avea motivatii politice.