Ministerul rus de Externe acuza Statele Unite si unele tari europene de atitudine "inacceptabila" dupa ce acestea ar fi incercat, potrivit Moscovei, sa influenteze sentinta pronuntata luni de un tribunal din capitala rusa in cazul ex-magnatului rus Mihail Hodorkovski, fostul patron al companiei petroliere Yukos, condamnat la inca 6 ani de inchisoare pentru spalare de bani, pedeapsa ce se adauga celei precedente, de 8 ani, aflata acum aproape de final.

Intr-un comunicat remis marti si citat de Reuters, MAE rus a respins acuzatiile oficialilor occidentali care au sugerat ca sentinta in cazul Mihail Hodorkovski ar reprezenta o dovada de "justitie selectiva".

Secretarul de Stat american Hillary Clinton declarase, luni, ca verdictul in acest caz va avea "un impact negativ asupra reputatiei Rusiei", potrivit AFP. Seful diplomatiei SUA a mai spus ca verdictul de luni "ridica serioase intrebari despre modul in care actul de justitie este umbrit de consideratii politice".

Nezavisimaia gazeta scrie ca avocatii lui Mihail Hodorkovski vor contesta orice hotarare a instantei, "pentru ca inca de pe acum este clar ca verdictul va fi unul acuzator". Politologul Aleksei Malashenko, de la centrul Carnegie, spune ca "lecturarea verdictului a fost programata special pentru aceasta perioada a anului, astfel incat pe fondul febrei sarbatorilor de iarna reactia occidentului sa fie mult mai pasiva". In opinia analistului, este evident ca soarta lui Hodorkovski si a lui Lebedev este pecetluita pana la alegerile prezidentiale din 2012. "Daca vor exista unele demersuri in directia unei gratieri sau a reducerii pedepsei, numai dupa aceasta data", crede expertul.

Comentand declaratia presedintelui Dmitri Medvedev, conform caruia, «nici seful statului, nici un alt responsabil al tarii nu au dreptul de a-si expune pozitia inainte de pronuntarea verdictului», Malashenko considera ca liderul de la Kremlin a vrut, de fapt, sa demonstreze ca el nu este o simpla dublura a lui Putin si ca are un punct de vedere fata de cazul Hodorkovski.

Iar show-ul din prima zi a procesului, cu scoaterea ziaristilor din sala de judecata, cu inghesuiala creata la intrarea in sala etc., specialistul crede ca acesta a fost, de fapt, raspunsul « celorlalti responsabili ai tarii ».

In acest caz Hodorkovski, expertul intrevede o oarecare confruntare intre Putin si Medvedev, iar durata pedepsei care va fi decisa va arata care dintre parti detine, in prezent, mai multa greutate politica.

Seful fundatiei "Politica eficienta", Gleb Pavlovski, crede ca in situatia creata cu Hodorkovski « exista o mare dilema politica, si anume cum se va iesi din aceasta situatie neplacuta? Cea mai multumitoare dintre variante o constituie orice hotarare care nu prelungeste perioada de pedeapsa din primul proces. Toate celelalte scenarii vor antrena, fara indoiala, scandal politic ». Expertul a subliniat ca Medvedev are, de asemenea, « varianta gratierii, pentru a iesi cu maxima demnitate din aceasta situatie scandaloasa. O situatie in care tap ispasitor va fi, probabil, judecatorul ».