Mai multe aeroporturi europene au fost inchise sambata, din cauza caderilor de zapada si a temperaturilor neobisnuit de scazute inregistrate in mai multe tari europene la inceputul vacantelor de Craciun, relateaza AFP, citat de Mediafax. Ninsorile au afectat si traficul rutier, sute de masini ramanand blocate pe sosele, precum si pe cel feroviar, trenurile inregistrand intarzieri importante.

Ninsorile inchid aeroporturile din EuropaFoto: Reuters

In Germania, aeroportul din Frankfurt, unul dintre nodurile de transport aerian importante din Europa, a anulat sambata dimineata circa 170 de zboruri, din cauza valului de frig care perturba traficul european. Circa 2.500 de pasageri au fost blocati pe aeroport in noaptea de vineri spre sambata.

In Marea Britanie, aeroporturile Heathrow si Gatwick au fost inchise, iar multe zboruri au fost anulate sau inregistreaza intazieri importante. Serviciile meteorologice au anuntat ca Marea Britanie ar putea inregistra cea mai rece luna decembrie de dupa 1910, temperaturile scazand pana la -13 grade Celsius la Buckinghamshire.

Si in Italia au fost inregistrate caderi de zapada neobisnuite in Toscana, dar si la Roma, Neapole sau Capri. In nordul tarii, zborurile de pe aeroportul Florenta au fost anulate pana la ora 16.00 GMT (18.00, ora Romaniei), iar aeroportul din Pisa a intrerupt zborurile pana la ora 15.00 (17.00, ora Romaniei).

In capitala Belgiei, zborurile catre Londra, Munchen si Amsterdam au fost anulate, iar cursele catre Roma inregistreaza intarzieri.

In Olanda, circa 3.000 de pasageri au petrecut noaptea de vineri spre sambata in aeroportul Schiphol, unde zeci de zboruri au fost anulate din cauza caderilor de zapada.

Aeroportul din capitala Ungariei a anuntat sambata inchiderea pistelor, din cauza caderilor abundente de zapada. "Directorul de zbor a decis inchiderea aeroportului la ora 13.30 (14.30, ora Romaniei), din cauza intensitatii ninsorii", se arata intr-un comunicat publicat pe site-ul aeroportului.

Ninsorile au afectat si traficul rutier in Italia, Marea Britanie si Franta, sute de masini ramanand blocate pe sosele din vestul Angliei sau nordul Italiei.

Si traficul feroviar se desfasoara cu dificultate, legaturile Eurostar inregistrand intarzieri importante, iar companiile feroviare din sud-estul Angliei decizand sa-si reduca activitatea.

In gara din Florenta, nod feroviar important pentru trenurile de mare viteza pe ruta Milano - Roma, traficul a fost blocat in cursul noptii, iar aproape 5.000 de pasageri au fost gazduiti intr-un centru de congrese aflat in apropiere. Circulatia a fost reluata sambata dimineata, dar trenurile inregistreaza intarzieri importante.