Bank of America a anuntat sambata ca nu va mai procesa platile catre organizatia Wikileaks, alaturandu-se astfel companiilor financiare MasterCard, Visa, PayPal care au luat recent o decizie similara, transmite Reuters. Wikileaks a avertizat ca urmatoarele documente pe care le va da publicitatii se vor referi la banci.

Fondatorul Julian Assange a comentat aceasta masura ca fiind un nou tip de "McCarthy-ism de business", referindu-se la campania de actiuni anti-comuniste desfasurata de senatorul american Joseph McCarthy in anii 1940-50.

"Aceasta decizie este bazata pe convingerea noastra ca Wikileaks s-ar angaja in activitaticare sunt, printre altele, in nepotrivire cu politicile noastre de procesare a platilor," a precizat banca intr-un comunicat de presa.

Julian Assange a comentat decizia pentru AFP, aflat la resedinta sa din Anglia, unde trebuie sa locuiasca sub regimul eliberarii conditionate.

"Exista un nou tip de McCarthy-ism de business in SUA, cu scopul de a priva organizatia de fondurile de care are nevoie pentru a supravietui, de a ma priva pe mine personal de fondurile de care avocatii mei au nevoie pentru a ma proteja impotrva extradarilor in SUA si Suedia," a spus el.

Termenul de McCarthy-ism, care se refera la acuzatii de tradare si activitate subversiva in lipsa dovezilor, isi are originea in SUA, unde a fost folosit pentru a descrie demersurile anti-comuniste ale senatorului Joseph McCarthy.

Site-ul a anuntat ca la inceputul anului viitor va dezvalui documente care vor indica "practici lipsite de etica" la o banca principala din SUA, banuielile indreptandu-se inspre BofA.

Wikileaks a postat un mesaj pe Twitter in care indemna fanii sa paraseasca serviciile bancii.

"Ii rugam pe toti cei care iubesc libertatea sa isi inchida conturile la Bank of America. Face afecerea voastra afaceri cu Bank Of America? Sfatul nostru este sa va plasati fondurile in alt loc mai sigur," scria in doua mesaje pe Twitter organizatia.

In urma publicarii a peste 250.000 de telegrame confidentiale ale diplomatiei americane, MasterCard, Visa Europe si PayPal au oprit activitatea cu Wikileaks.Site-urile acestora au fost in orele imediat urmatoare tintele mai multor atacuri cibernetice.