Parlamentul de la Zagreb a adoptat miercuri legea ce permite confiscarea averilor obtinute prin mijloace ilicite, relateaza AFP, care precizeaza ca decizia Legislativului croat este parte a luptei autoritatilor impotriva crimei organizate si a coruptiei, intr-o tara ce aspira sa adere la Uniunea Europeana. Decizia a fost adoptata la doar cateva zile dupa ce Procuratura Croatiei a anuntat ca solicita o pedeapsa de 15 ani de inchisoare pentru coruptie si abuz de putere pentru fostul premier Ivo Sanader, arestat vinerea trecuta in Austria.

Legea, o premiera pentru Croatia, a fost aprobata de 109 din cei 153 de parlamentari croati.

Documentul prevede ca autoritatile pot confisca averea atat inainte, cat si in timpul anchetelor. Judecatorii vor decide ce parte din avere a fost obtinuta prin mijloace ilegale si, odata ce verdictul va fi anuntat, bunurile vor fi preluate de catre stat.

De asemenea, legea obliga bancile sa ofere informatii despre finantele suspectilor.

AFP precizeaza ca legea trebuia adoptata ca parte a negocierilor Croatiei de aderare la Uniunea Europeana. Lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate este esentiala in efortul Croatiei de a se alatura UE.

Croatia spera sa devina membru al UE in 2012.

Fostul premier Sanader risca 15 ani de inchisoare pentru coruptie

Adoptarea legii a venit in contextul in care Procuratura Croatiei cere pentru fostul premier Ivo Sanader, arestat vinerea trecuta in Austria, o pedeapsa de 15 ani de inchisoare pentru coruptie si abuz de putere. Cotidianul 'Jutarnji list' din Zagreb, citand surse din cadrul Procuraturii, scria ca este vorba despre pedeapsa maxima pe care o prevede legislatia croata pentru cele doua infractiuni care i se imputa lui Sanader, asociere in vederea comiterii de delicte si abuz de putere.

Sanader parasise Croatia cu o zi inaintea arestarii sale, cu putin timp inainte ca Parlamentul de la Zagreb sa ii ridice imunitatea.

Procurorii il suspecteza ca, in perioada in care a fost la putere, Sanader s-a aflat in spatele unui plan de creare a unor fonduri secrete pentru HDZ, formatiunea sa politica conservatoare.

Sanader este cel mai inalt oficial croat acuzat de coruptie pana in acest moment.

Oficiul croat de lupta impotriva coruptiei a solicitat miercurea trecuta blocarea proprietatilor si bunurilor lui Sanader, intre care se numara mai multe intreprinderi si apartamente.